ERC insta els ajuntaments de Tortosa, Xerta i l’Aldea a sumar-se a la querella contra l’Estat pels alcaldes afusellats

La moció fa referència als alcaldes Josep Rodríguez, de Tortosa; Daniel Mayor, de Xerta, i Agustí Ventura, de l’Aldea, morts pel franquisme

Redacció
01 d'abril del 2015
Actualitzat el 02 d'abril a les 17:19h
Imatge d'arxiu de la inauguració a Tortosa del monòlit i el carrer en honor a Josep Rodríguez, l'agost de l'any passat.
Imatge d'arxiu de la inauguració a Tortosa del monòlit i el carrer en honor a Josep Rodríguez, l'agost de l'any passat. | S.Berbís

Esquerra Republicana de Catalunya ha anunciat que presentarà mocions als plenaris de Tortosa, Xerta i l’Aldea per demanar que els ajuntaments que compareguen com a part demandant en la querella argentina contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat, en referència a l’afusellament dels seus alcaldes republicans durant el franquisme. La moció fa referència als alcaldes Josep Rodríguez Martínez, de Tortosa; Daniel Mayor Martínez, de Xerta, i Agustí Ventura Pino, de l’Aldea, tal com han explicat el regidor i portaveu municipal d’Esquerra de Tortosa, Josep Felip Monclús, i el secretari d’Organització de la secció local d’ERC de Xerta, Rubèn Alegria.

El portaveu republicà ha recordat que cap govern espanyol ha anul·lat les penes a les víctimes de la repressió franquista i, per tant, els alcaldes republicans afusellats i el president Companys continuen sent considerats culpables per la Justícia espanyola. Esta situació ve emparada per la Llei d’amnistia de l’any 1977, que continua vigent i empara la impunitat dels crims de la dictadura franquista. És per això que la moció reclama que “l’Estat espanyol anul·le tots els judicis sumaríssims duts a terme durant el període de la dictadura per restituir la dignitat de les víctimes del franquisme”. Monclús ha recordat que fa dos anys, davant el tancament de les portes de la Justícia espanyola,  es va obrir la via de la Justícia universal, quan el diputat Joan Tardà va presentar, el 15 d’octubre de 2013, al jutjat federal número 1 de Buenos Aires, a càrrec de la jutgessa Maria Servini, una querella criminal contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament del president Lluís Companys i de 45 alcaldes catalans.
 

Alegria, Monclús i Rodríguez, en la presentació de la moció. Foto: ERC

La moció republicana demana “cursar les instruccions oportunes als serveis jurídics de l’Ajuntament, per iniciar els tràmits per afegir-se com a part demandant a la querella presentada al Jutjat Central núm. 1 de Buenos Aires contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat per l’afusellament de l’alcalde de la ciutat, entre d’altres”. Segons Monclús, “este procés judicial és una querella dintre d’una suma de querelles i, per tant, és important la suma dels nostres ajuntaments perquè, jurídicament, demostra que no es va produir un únic assassinat com el del president Companys, sinó que es va produir una persecució i assassinat selectiu i sistemàtic i, per tant, un crim contra la humanitat”. Monclús ha fet saber que el proper pas que farà la jutgessa argentina serà la visita als familiars dels denunciants.

El regidor tortosí, després de constatar tots els reconeixements institucionals a Josep Rodríguez, ha demanat “que es face justícia” i, per tant, “que s’arribe fins al final per veure el seu nom i el seu honor restituïts, així com el de la resta de persones represaliades pel franquisme que van ser sotmeses a judicis sumaríssims”.

El net de Josep Rodríguez ha recordat que moltes de les acusacions que se li van fer al seu avi eren falses, i d’altres van beneficiar la població, com ara la construcció dels refugis antiaeris recoberts fa poc. Segons Rodríquez, “actualment, els papers i la Justícia continuen considerant el meu iaio un sediciós, cosa que no és certa, i esperem que s’anul·le el judici. Com que no ho fa la Justícia espanyola, cal apel·lar a la justícia universal per la via argentina”.

Rubèn Alegria, per la seva banda, ha destacat que, institucionalment, l’Ajuntament de Xerta encara no ha fet cap reconeixement a l’alcalde Daniel Mayor, però que en cas d’entrar al proper govern municipal tenen previst de fer-ho.

L'Ajuntament de Tortosa, al novembre del 2013, ja va “donar suport” a la querella presentada a l’Argentina, amb l’aprovació d’una moció d’ERC que així ho demanava, i que va rebre el vot favorable de tots els regidors excepte el de PxC, que hi va votar en contra.