La Bouesia 2015 s’inspira en el joc com a element creatiu i subversiu

Un dels plats forts d'este certamen multidisciplinari, que enguany arriba a l’onzena edició, serà la producció d’una gran exposició sobre els deu anys de Bouesia que passarà per Amposta, Barcelona i València

Redacció
01 d'abril del 2015
Actualitzat a les 12:24h
'Exode Ultralocal' va ser el lema del festival el 2014
'Exode Ultralocal' va ser el lema del festival el 2014 | Cedida

El Festival d’Acció Poètica Bouesia està tancant la programació i dates del 2015 i entre els plats forts d'este certamen multidisciplinari, que enguany arriba a l’onzena edició, hi ha la producció d’una gran exposició sobre els deu anys de Bouesia que s’inaugurarà al juliol a Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre, a Amposta i que portarà com a títol “Psicogeografia d’un festival”. A l’octubre es traslladarà a l’Arts Santa Mònica de Barcelona, i a finals d’any anirà a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de la ciutat de València. Esta exposició està comissariada per Rafael Tormo, l’artista valencià que va participar el 2014 per primera vegada al festival i que ara exerceix de codirector juntament amb Miquel Àngel Marín, artista i músic de Deltebre.

La itinerància de la mostra en equipaments culturals de referència com puguen ser l’Arts Santa Mònica a Catalunya, o l’Octubre Centre al País Valencià, donarà una projecció exterior molt important al certamen i representa per a l'organitació una manera de començar a treballar els lligams històrics que hi hagut entre el delta de l’Ebre i el País Valencià a través del conreu de l’arròs. A més, l’exposició anirà acompanyada també de la publicació d’un llibre que recollirà la filosofia del festival, del que ha representat la seua gènesi i desenvolupament dins la cultura en majúscules que es gesta al delta de l’Ebre i donarà veu a molts dels 150 artistes que hi han participat durant estos primers deu anys.

Una de les principals novetats d’enguany és la incorporació de tallers de creació de diferents disciplines que s’impartiran en diferents localitats de les Terres de l’Ebre (Deltebre, Tortosa, Amposta i l’Aldea) i que abordaran diferents aspectes del joc. De fet, el lema de Bouesia 2015 és A què estem jugant? i sota este lema es vol treballar el concepte de joc com una manera col·lectiva de crear seguint o trencant les regles. Estos tallers s’impartiran els dies 22, 23 i 24 de juliol i culminaran amb una posada en comú el dia 25. Seran les dates centrals del certamen, tot i que també hi ha data per a la Bouesia a Vandellòs, que enguany se celebrarà el 4 de juliol.

Èxode Ultralocal amb Carles Carolina
Entre les actuacions d’enguany cal destacar la del músic Carles Carolina, nom artístic de Ramon Garriga, membre fundador dels Cabo San Roque i Tuesday Afternoon. Carles Carolina està enregistrant en estos moments el seu tercer disc que porta per nom Èxode Ultralocal, el lema de la passada edició del festival Bouesia.

Durant una estada al Delta l’estiu passat Carolina va veure la pintada Èxode Ultralocal a l’antiga Cambra Arrossera de la Cava des de la carretera que uneix Deltebre amb Amposta i el va impactar tant el nom que va decidir dedicar-li una de les cançons del nou disc i posteriorment el nom del disc. D’esta trobada casual i improbable s’ha tancat un acord amb el músic perquè puga actuar dins el marc de la Bouesia 2015.