En marxa una nova estació meteorològica automàtica a Tivissa

Inauguració de l'estació meteorològica automàtica que s'incorpora a la xarxa  XEMA.
Inauguració de l'estació meteorològica automàtica que s'incorpora a la xarxa XEMA. | Ajuntament de Tivissa
Redacció
31 de març del 2015
Actualitzat a les 20:53h

El director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Oriol Puig, i l'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, han inaugurat la nova estació meteorològica automàtica (EMA) de Tivissa. La nova estació, amb el nom de Y6-Tivissa, s’integra a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que gestiona el SMC, que ja disposa de 174 EMA equipades amb sensors que mesuren les principals variables meteorològiques a nombrosos indrets del país. La instal·lació d'esta estació és resultat del conveni signat entre les dos administracions.

El nou equipament disposa de sensors d’interès meteorològic per a la mesura de la temperatura i la humitat relativa de l’aire, la precipitació, la irradiància solar global, la direcció i velocitat del vent a 10 metres d’altura i la temperatura del subsòl a 40 cm de profunditat. A més, disposa d’un sensor de temperatura de l’asfalt per donar suport a la gestió de l’estat de les carreteres.

Les dades subministrades cada segon per tots estos sensors s’enregistren cada 30 minuts i s’envien a la seu central del SMC cada mitja hora a través de comunicacions GPRS. Tot seguit, els valors s’emmagatzemen a la base de dades del servei  i se sotmeten als diversos controls de qualitat establerts, tant manuals com automàtics. Les dades proporcionades per tots els equipaments s’incorporen a una base de dades que permet realitzar tasques de vigilància meteorològica i estudis climàtics, entre d’altres.

Observacions des de 1911
A més, la instal·lació d’esta EMA permetrà ampliar i donar continuïtat a les observacions històriques que es realitzen a la vila de Tivissa des d’octubre de 1911, i que, sense pràcticament interrupcions, han arribat fins als nostres dies. L’impulsor de l’observació meteorològica llavors va ser l’eminent meteoròleg tivissà, Ramon Jardí, dissenyador del pluviògraf d’intensitats que porta el seu nom. El farmacèutic Rosend Loran, i, posteriorment, a partir de la dècada de 1930, la família Brull, va recollir el testimoni de l’observació meteorològica fins avui, que forma part destacada de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) de l’SMC.

Durant la inauguració de l’EMA de Tivissa, el director del SMC, Oriol Puig, ha destacat que l’EMA de Tivissa, en cas de situacions meteorològiques de risc faciliten informació en cas de climatologia adversa i aporten “informació addicional per la vigilància de fenòmens climatològics extrems”, alhora que fan possible la resposta més immediata.
Per la seva part, l’alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, ha destacat que la nova EMA s’afegix a l’estreta relació del municipi amb la meteorologia entesa “com un servei de país”. En concret, Jordi Jardí ha recordat que des de 1911 existeix registre de les dades meteorològiques a Tivissa i que al municipi hi ha instal·lat un dels radars meteorològics del SMC

Tota la informació de la nova estació meteorològica automàtica de Tivissa es pot consultar a la pàgina web de l’SMC.

Inaugurada una passarel·la de vianants
D’altra banda, el passat cap de setmana l’Ajuntament de Tivissa també ha inaugurat la nova passarel·la de vianants que millora l’accessibilitat entre l’aparcament del Freginal i el carrer Costa de l’Era i facilita la reducció del trànsit i estacionament de vehicles a l’interior del nucli antic. La nova passarel·la permet realitzar el pas d’un lloc a l’altre només amb 45 metres de distància.