Bel proposa ara una consulta sobre el monument si torna a guanyar

L'alcalde fa balanç en una conferència dels 4 anys de mandat | Afirma el Govern municipal continua treballant en un nou projecte de piscines municipals

Redacció
31 de març del 2015
Actualitzat a les 11:39h
Nombrosos càrrecs institucionals del territori van assistir a la conferència de l'alcalde de Tortosa.
Nombrosos càrrecs institucionals del territori van assistir a la conferència de l'alcalde de Tortosa. | Cedida

Nombrosos càrrecs institucionals del territori van assistir a la conferència de l'alcalde de Tortosa. Foto: Cedida


L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va presentar ahir en una conferència a la Cambra de Comerç el balanç del mandat municipal (2011/2015) que és a punt de finalitzar amb un detallat anàlisi de l'obra de govern, així com de la relació amb la resta d'administracions, la governança i la pròpia gestió de la institució. 

L'alcalde va voler desmarcar-se de les crítiques que ha rebut sobre la gestió de la majoria absoluta del seu govern, que va qualificar com de "més proper a la ciutadania" i va subratllar que una de cada tres propostes fetes pels grups de l'oposició han estat aprovades.

La gestió de l'Ajuntament també ha comportat un apartat íntegre, que l'alcalde va dedicar a recordar l'eliminació de l'extrajudicial, la reducció de l'endeutament, la racionalització en la despesa, la disminució del cost en càrrecs de confiança i regidors en dedicació exclusiva (817.000 euros menys en 4 anys) i la reorganització de l'organització municipal.

L'alcalde va repassar també les diferents àrees de govern. Un capítol important va ser per a l'àmbit de l'Urbanisme, amb la rehabilitació del centre històric via PINCAT, i la resta d'actuacions urbanístiques impulsades per l'Ajuntament a la resta de barris de la ciutat. Aquí va destacar l'esforç en el manteniment de la ciutat, amb més de 30 carrers i places asfaltats al llarg de tot el mandat. L'àrea de Serveis a les Persones, en els seus apartats de Social, Salut i Ensenyament, va ocupar un dels blocs més importants, en correspondència amb complexa situació econòmica que s'ha viscut durant els últims anys. També la Cultura -amb la recuperació del Museu de Tortosa, el Medi Ambient -amb la nova gestió de l'enllumenat públic, la Mobilitat -amb més de 11 quilòmetres de carrils bici de nova creació, la Promoció -amb vora 700 noves places d'aparcament gratuït i dos nous aparcaments soterrats i noves fires sectorials, el Turisme -amb una nova oferta d'equipaments i de promoció de la ciutat, els Esports -amb la nova Base Nàutica i Centre de Tecnificació de Rem, la ciutat cardioprotegida o el nou espai de salut a l'avinguda de l'Estadi.

Una consulta sobre el monument
En el debat posterior, l'alcalde s'ha referit novament al projecte de nova piscina, per dir que es continua trebalant en un nou projecte després que l'empresa que havia d'executar l'anterior va fer fallida. Tanmateix, Bel ha reiterat que el seu govern ha estat "l'únic que ha intentat tirar endavant aquest projecte".

Sobre la polèmica sobre el monument franquista, Bel va avançar que si repeteix com a alcalde convocarà una consulta d'acord amb el nou reglament de participació ciutadana: "jo sé com se pot resoldre esta polèmica i ho tinc claríssim que és amb l'aprovament del reglament de participació ciutadana i que la gent decidisca. Hem de fer una consulta seriosa". Bel, però, va subratllar que es més partidari de fer una consulta amb propostes en positiu sobre el futur del monument i no sobre si s'ha d'enderrocar o no.

També va valorar, a preguntes dels mitjans, l'impacte de les inversions en rehabilitació al centre històric dutes a terme els últims anys, especialment en allò que fa referència a millora de la convivència, així com el pla estratègic, que s'ha compromès a deixar encarregat abans d'acabar el mandat. 

Bel també va dedicar un capítol a la relació de l'Ajuntament amb la resta d'administracions, que ha fructificat amb diferents inversions, com és el cas del nou embarcador fluvial (Consell Comarcal), la carretera Tortosa-Bítem o la propera reforma del pont de l'Estat (Diputació de Tarragona), la rehabilitació del pont del tren (Estat), o les obres del PINCAT, el centre educatiu de Sant Llàtzer, la nova oficina de turisme, l'Institut Escola de Jesús, el soterrament de la C-12 o el Pla de Foment del Turisme, tot plegat amb finançament del Govern de la Generalitat.