Com va ser denunciat el ‘Cas Carraus’?

Les diligències del cas mostren una certa organització entre un grup de persones per què Andreu Queralt presentés la denúncia | El denunciant va apuntar directament contra l'alcalde, el regidor d'urbanisme i una exsecretària en suposades irregularitats

Sofia Cabanes
23 de març del 2015
Actualitzat a les 21:30h
Document de diligències de la Guàrdia Civil sobre el Cas Carraus
Document de diligències de la Guàrdia Civil sobre el Cas Carraus
 

Document de diligències de la Guàrdia Civil sobre el Cas Carraus



Diversa documentació a la qual ha tingut accés aguaita.cat mostra els detalls de la denúncia que va originar el Cas Carraus -sobre suposada manipulació de concursos públics a Alcanar- i que evidencia certes contradiccions amb la versió feta pública per Andreu Queralt el militant de CiU que va denunciar el cas.

Segons les diligències de la Guàrdia Civil queda palès que Andreu Queralt hauria estat assessorat per presentar la denúncia i que aquesta s’hauria organitzat entre un grup de persones coneixedores del contingut del sobre "anònim" que seria entregat a la Guàrdia Civil. El document exposa que mitjançant contacte telefònic “una persona coneguda del Sargent Instructor”  va posar en coneixement “certes irregularitats” per part d’alguns càrrecs de l’Ajuntament d’Alcanar “amb connivència” amb empreses locals. La mateixa persona, de la qual no se’n diu el nom, -però que s'ha apuntat que podria ser l'exsecretària Mercè Colomé per la denúncia que en el seu dia va fer l'Ajuntament per recusar-la de cas per la seua suposada relació amb un comandament de la Guàrdia Civil -va comunicar, segons les diligències, l’existència de “dos veïns d’Alcanar que desitjaven denunciar i tenien en poder seu certa documentació” i hauria preguntat quins serien els passos per fer una denúncia, si ho havien de fer a esta mateixa unitat de la Guàrdia Civil, a Fiscalia, o al Jutjat. Segons consta, se li indica que pot presentar-ho a la Guàrdia Civil i que seguidament el cos policial ho posaria en coneixement de la Fiscalia de Tarragona, la de Tortosa o al Jutjat d'Instrucció de Guàrdia. La mateixa trucada avança que una de les persones presentaria denúncia en nom propi i l’altra de forma anònima, perquè no volia identificar-se.

Segons consta, el 13 de juny de 2013 una persona anònima entrega un sobre “de tamany gran” per a que fora entregat al sargent. Cinc dies després es presenta a la comandància de la Guàrdia Civil de Tortosa Andreu Queralt que “interposa la corresponent denúncia”. Pel que posteriorment declara Queralt als Jutjats d’Amposta, no acaba d’esclarir-se, però, si qui va entregar el sobre en primera instància de forma anònima va ser en realitat ell mateix o no.

En qualsevol cas, el 9 de juliol de 2013 Queralt declara davant la Jutgessa d'Instrucció d’Amposta com a denunciant i explica, segons la documentació, que després de les festes de maig d’Alcanar rep a la bústia de sa casa un sobre anònim amb informació sobre concessió d’obres i projectes i es queixa seguidament que en reiterades ocasions ell “i amics” han enviat instàncies a l’Ajuntament reclamant informació i que mai han estat respostes i que fins i tot ho ha fet arribar al Síndic de Greuges.

D’entre les suposades irregularitats, Queralt apunta que ha sortit a la llum “una retribució de l’arquitecte que no estava prevista en cap pressupost”, que “ningú sap d’on surt el sobresou” de l’arquitecte “que porta dos anys i mig cobrant”, tot i que no aporta cap proba al respecte. També informa sobre suposats defectes de construcció de la piscina municipal per falta de desaigües i que, segons va llegir als documents que li van fer arribar, en la concessió de la rotonda Alfacs ”es va inflar el disseny del projecte”.

Queralt va declarar recentment en una entrevista radiofònica: “Jo no he denunciat a cap alcalde, jo no he posat cap denúncia per a que vagen a crucificar ningú”. El cert, però, segons consta a les declaracions que va fer en seu judicial, és que va assenyalar directament Manel Martí com el regidor que “va falsejar documentació de l’obra” en la concessió de la rotonda Alfacs i també va assegurar que l’alcalde està implicat en la “concessió il·legal” de casetes i en un suposat sobrecost en la compra dels terrenys del poblat ibèric de Mas d’En Serra. Per últim acusa l'exsecretària Dolors Roo d’afavorir la contractació d’una empresa concreta sobre riscos laborals a l’Ajuntament.

En les diligències del cas a les quals este mitjà ha tingut accés, Queralt també consta com a únic “denunciant”, mentre que Martí i Montserrat, entre d’altres, apareixen com a “denunciats”.