'Invasors' i 'Castor, la bombolla sísmica', compartixen el I Premi de Periodisme TE

Redacció
09 de març del 2015
Actualitzat a les 18:01h
Jordi Marsal i Sílvia Berbís van recollir el premi en el marc de la Festa del Periodisme.
Jordi Marsal i Sílvia Berbís van recollir el premi en el marc de la Festa del Periodisme. | Cedida

El reportatge ‘Invasors’, codirigit per Joanna Pardos i Sílvia Berbís i emès pel programa de TV3 ’30 minuts’, i el llibre ‘Castor: la bombolla sísmica’, de Jordi Marsal, han estat els dos treballs escollits per compartir ‘ex aequo’ el I Premi de Periodisme de Terres de l'Ebre convocat per la delegació a les Terres de l'Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya. El veredicte del jurat va ser anunciat en el marc del sopar de la Festa del Periodisme que va tindre lloc el dissabte al vespre a Tortosa i que va aplegar periodistes col·legiats i no col·legits de les Terres de l'Ebre.

‘Invasors'  és un reportatge de Joanna Pardos i Sílvia Berbís que, seguint el dia a dia dels pagesos durant un any, retrata els efectes ambientals, econòmics i socials de la plaga del caragol maçana quatre anys després que comencés a envair el Delta de l'Ebre, la principal zona humida de Catalunya. Per la seua banda, ‘Castor: la bombolla sísmica’, és un treball d'investigació elaborat per Jordi Marsal sobre el projecte del magatzem submarí de gas instal·lat davant d' Alcanar i Vinaròs, publicat en format de llibre per Edicions Saldonar.

L’acte de lliurament del premi, dotat amb 100 euros i dos il·lustracions de la dissenyadora tortosina Marta Viladrich, la presidenta de la Junta de les Terres de l’Ebre, Sílvia Tejedor, va manifestar als assistents que l’objectiu principal d’ haver instaurat este premi havia estat animar la professió i que amb esta primera edició, corresponent als treballs de l’any 2014, “s’ha demostrat que el nivell és molt alt”.

La col·legiada Sílvia Berbís, fundadora i codirectora amb Sofia Cabanes de l’aguaita.cat, que forma part de Naciodigital.cat, va agrair el premi en nom de Joanna Pardos i el seu, recordant també la participació de Guillemo Barberà i Santi Valldepérez, de la productora Filmsnòmades.   “Vam fer el reportatge –va dir - perquè volíem que un fet local que coneixíem de tant de prop tingués un abast més gran i, a més, poguéssem donar a conèixer les dificultats que patixen els pagesos”. Joanna Pardos actualment en el programa de TV3 ‘El Foraster’ i té una llarga experiència periodística i també com a realitzadora audiovisual.

Per la seua banda, Jordi Marsal,  periodista de la delegació de Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre de l’Agència Catalana de Notícies, va agrair que el premi “vinga de la gent amb qui trebalo cada dia colze a colze” i va afirmar que havia acceptat el repte de fer un treball d’investigació que en el dia a dia seguint l’actualitat resulta dificultós, i va citar la funció social que té la feina de periodista.