Les penyes taurines es manifestaran a Amposta en defensa de les temptes

L'Agrupació de penyes i comissions taurines aprova un full de ruta per exigir solucions per a les ramaderies d'Alfara | Durs retrets entre CiU i ERC per no haver permès que el Parlament aprovés legalitzar les proves de bravura

Sofia Cabanes
07 de març del 2015
Actualitzat el 09 de març a les 16:37h
Roda de premsa al Consell Comarcal del Baix Ebre, amb el president de l'ens, Lluís Soler, el president de l'Agrupació de Penyes, Ximo Martí, l'alcalde d'Alfara, Josep Mas i el conseller comarcal i exramader Moisés Fabra.
Roda de premsa al Consell Comarcal del Baix Ebre, amb el president de l'ens, Lluís Soler, el president de l'Agrupació de Penyes, Ximo Martí, l'alcalde d'Alfara, Josep Mas i el conseller comarcal i exramader Moisés Fabra. | S.C.

Roda de premsa al Consell Comarcal del Baix Ebre, amb el president de l'ens, Lluís Soler, el president de l'Agrupació de Penyes, Ximo Martí, l'alcalde d'Alfara, Josep Mas i el conseller comarcal i exramader Moisés Fabra. Foto: S.C.


Els defensors dels bous a les Terres de l’Ebre sortiran al carrer després que el Parlament de Catalunya rebutgés dimarts passat legalitzar les temptes de les ramaderies d’Alfara de Carles. Així ho va anunciar ahir en una roda de premsa el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Ximo Martí. L’entitat, que agrupa el 100% de les penyes i comissions del territori, ha traçat ja un full de ruta que contempla una manifestació a Amposta “abans de les eleccions municipals, a mitjans d’abril” i amb el lema de “respecte” per esta pràctica taurina.

“No sortirem al carrer si no tenim al 100% de seguretat que el territori i tots els sectors afins als bous ens donen el seu suport. Si no ha de ser un èxit no sortirem”, recalcava Martí. L’Agrupació ha volgut realitzar la mobilització “a la capital dels bous” del territori i ha previst un recorregut que sortiria del pavelló firal, passaria per l’Avinguda de La Ràpita i acabaria a la plaça de l’Ajuntament on es llegiria el manifest.

“Nosaltres no ens posicionem en política i demanem que no es faça política dels bous. El que reclamem és una solució el més ràpida possible per legalitzar les tientes”. Segons Martí, “no és lògic que perguem més de 10.000 turistes per un problema identitari. Som catalans i també ens agraden els bous, només demanem que sens respecte la nostra forma de ser”.

La roda de premsa estava convocada pel Consell Comarcal del Baix Ebre i va comptar també amb la presència de Josep Mas, alcalde d’Alfara de Carles i Moisés Fabra, exramader i conseller comarcal del PSC.

El socialista Josep Mas, tot i valorar positivament la postura de les diputades de CiU, Anabel Marcos i Meritxell Roigé que- al contrari del que van fer els diputats del seu partit van votar a favor de l’esmena socialista- i de la feina duta a terme per la diputada socialista Núria Ventura en este camp, va manifestar sentir-se “molt enganyat” i no va amagar el seu descontent amb el diputat republicà Lluís Salvadó.  “Es van comprometre tots els partits a solucionar el tema abans de novembre. Estem al març i res de res. Em sento molt enganyat. Demano als nostres representants que recapassiten i que donen una solució ja. Les ramaderies porten 18 mesos sense treballar”, va lamentar.  Segons els seus càlculs, en l'última temporada permesa hi van passar pel poble més de 15.000 russos, cada turista rus que comprava el paquet per anar a presenciar les tientes en forma d’espectacle taurí i dinar, podia gastar-se 100 euros  i la meitat dels quals es quedava al territori. “És una activitat reconeguda que no hauríem de dixar passar. El turisme era una sortida per al poble d’Alfara. Són molts ingressos i llocs de treball”, va subratllar.

“El que parlem aquí és si poden fer-se en públic o no. Si poden ser en públic millor, per què el que no pot ser és que veiguem passar els autobusos cap a al Comunicat Valenciana”,  manifestava per la seua banda el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, que afegia: “la nostra línia continua sent demanar als partits que tenen acord de governabilitat que des d’ara busquen les mesures eficients i efectives per regularitzar les tientes”.

Durs retrets entre CiU i ERC
Però mentre el sector ramader d’Alfara es mostra encara perplex pel fet que s’acabés perdent una votació que, segons les promeses dels partits havia de tirar endavant, CiU i ERC es llencen mútuament la culpa del resultat.

 “L’última explicació que tinc per part dels màxims responsables del grup parlamentari de CiU és que nosaltres tenim un acord de país amb ERC fins al setembre. Teníem en mans la llei de pressupostos, la més important de l’any i si ERC es desmarca d’un tema polèmic nosaltres no podem votar”, assegurava Soler.  “Esta formació va dir que acceptava l’esmena, després va delimitar l’àmbit de l’esmena a Terres de l’Ebre, després a Alfara i després per qüestions internes de partit van dir que no”, va afegir.  


Lluís Salvadó ahir a la tarda a Tortosa. Foto: S.C.

 
“CiU pot fer el que li done la gana, això no té res a veure amb el pacte de pressupostos”, reblava per la seua banda Lluís Salvadó.  “Havíem decidit d’abstenir-nos en una reunió aquí al territori el divendres anterior quan teníem previst que Convergència mantindria la seua esmena i que hi votaria a favor, com és lògic. No compartíem el procediment que s’ha seguit i tampoc compartíem que això s’estengués a tot el conjunt de Catalunya i per això na nostra postura era l’abstenció. La sorpresa d’ERC és que CiU retira la seua esmena i passa a votar en contra. Per això modifiquem la nostra posició i l’alineem amb la de CiU”, explicava el republicà.

Salvadó defensa que la regulació de les temptes a Alfara “s’havia de fer des del Govern” i “enlloc d’afrontar-ho com es va fer al 2010 des del consens, la transparència i claredat” la interpretació per part de l’arc parlamentari, segons el republicà, ha acabat sent que ·en nocturnitat i alevosia s’intentava regular les corrides sense mort i això s’ha acabat transformant en un debat nacional en què les Terres de l’Ebre tenim el pes que tenim i acabem perdent. La prova és que els partits de matriu catalana van votar en contra i a favor van votar els partits de matriu espanyola”.

Pel que fa al dur comunicat de l’Agrupació de penyes criticant la postura de Salvadó, el diputat rapitenc lamenta que “durant 4 anys algunes persones des de la direcció de l’Associació de penyes han estat callats sense denunciar la falta d’acció del Govern, com el cas dels bous a la mar a les Cases d’Alcanar. Ens dona la sensació que el comunicat de les penyes l’haja escrit CiU”.  “CiU a estes alçades pretén amagar les seues vergonyes i el malament que ha portat este procediment, en poca habilitat i destresa i al final ha caigut en la seua pròpia trampa. Traslladar el mort a ERC és molt poc seriós i qui s’ho creu fa partidisme i política”, etzibava.

Qui també ha lamentat la situació ha estat la diputada socialista Núria Ventura, qui des del PSC havia treballat per tirar endavant l’esmena. De fet l’únic partint que va acabar presentant-la a votació va ser el socialista. “Crec que és una llàstima, per què l’esmena representava una oportunitat per solucionar un problema. Hem de posar de manifest l’engany a què tant convergència com ERC han sotmès  ala gent del sector afectats.  S’ha estat treballant durant molts mesos i se’ls hi va prometre per activa i per passiva que això tiraria endavant i quan arriba l’hora de votar els deixen una altra vegada abandonats a la seua sort”.  

“El que no pot ser és que acaben tapant-se amb la manta dels uns als altres”, lamentava també Ximo Martí. “El que no està clar és que CiU presente este proposta i per no trencar el pacte de govern la retire.  El que havien de fer es abstenir-se els dos [ERC i CiU]i al final cap dels dos va fer el que havia de fer”, sentenciava.