El tram final de l'Ebre, pendent que els embassaments aturen l'avinguda

Els nivells assolits pel riu al seu curs alt i mitjà poden superar els de 1961 | Protecció Civil sosté els desembassaments fets permetran absorbir les aportacions d’aigua | Apunta que els cabals es mantindran elevats i que es poden seguir incrementant

Redacció
02 de març del 2015
Actualitzat el 03 de març a les 17:04h
La crescuda del riu al seu pas per Móra d'Ebre.
La crescuda del riu al seu pas per Móra d'Ebre. | Hostal la Creu (via twitter)

La crescuda del riu al seu pas per Móra d'Ebre. Foto: Hostal la Creu (via twitter)


ACTUALITZACIÓ dimecres 3 de març 11:00 hores | Cabal estable

L’avinguda de l’Ebre al seu tram final continua estable segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). L’Ebre al seu pas per l’estació d’aforament d’Ascó (Ribera d’Ebre) manté un cabal de 1559 m3/s, mentre que a l’estació d’aforament de Tortosa (Baix Ebre) és de 1.561 m3/s.

Pel que fa al nivell dels pantans, Mequinensa, el més gran del sistema d’embassaments del tram final i sobre el qual se centren les esperances d’absorbir tot el volum d’aigua que ha passat per Navarra i Aragó es troba al 95% de la seua capacitat, mentre que el de Riba-roja es troba al 98,19%. El ritme de pujada del nivell dels pantans és d’entre 1,1% i un 8,0% cada 6 hores.

A les Terres de l’Ebre ja fa més de 10 dies que el riu baixa ple. Fins ara, però, sense conseqüències importants. S’han inundat alguns passejos, camps propers a la llera i embarcadors. Este vídeo de Ribera d'Ebre Turisme mostra l'estat del riu a la comarca.

 
Segons la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), els cabals seguiran elevats els propers dies, almenys fins diumenge, “tot i que no es preveuen incidències ni desbordaments ja que els desembassaments permetran absorbir les aportacions d’aigua que han d’arribar”.

Móra d’Ebre, Benifallet i Miravet són els pobles amb més possibilitats de tenir afectacions si el cabal augmenta. En el cas de Miravet ja fa dies que s’han tret els motors que bomben aigua dels pous i s’han inundat entre 3 i 4 ha en zones molt baixes. “A Miravet a 1800 m3/s salta l’aigua en algunes finques, impediria l’accés a la carretera pel pas de barca i s’hauria de desallotjar bars i comerços a la part mes baixa”, apunta l’alcalde del municipi Toni Borrell.

Borrell s’ha mostrat desconfiat en la gestió dels cabals. “Els embassaments, a banda de ser utilitzats per a consum o regadius, també generen energia.  Com més alt és el nivell, més poden generar electricitat. Aquí entrem en la dinàmica de qui mana al riu: La CHE o les hidroelèctriques?”
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en prealerta el Pla INUNCAT i Protecció Civil de la Generalitat recomana limitar les activitats d’oci i professionals pels cabals de perill que es poden assolir. També cal extremar la precaució prop dels rius i zones inundables  i allunyar-s’hi en cas de risc.

 

L'avinguda extraordinària de l'Ebre aporta una gran quantitat de sediments al Delta. Foto: Carlos Carril Montserrat (via Facebook)


ACTUALITZACIÓ dilluns 2 de març 21:30 hores | Pendents dels embassaments

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en prealerta el Pla INUNCAT pels cabals elevats del riu Ebre en motiu de les operacions de desembassament que es duen a terme per donar cabuda a les aportacions d’aigua que estan arribant d’Aragó i Navarra. Segons la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), els cabals seguiran elevats els propers dies, almenys fins diumenge, “tot i que no es preveuen incidències ni desbordaments ja que els desembassaments permetran absorbir les aportacions d’aigua que han d’arribar”, segons la comunicació que ha fet pública esta tarda Protecció Civil. Això si, afegix que es preveu que les properes hores i al llarg d’esta setmana estos cabals es puguen seguir incrementant –no concreta en quina mesura- amb l’arribada de les avingudes resultant de les pluges a la zona de Navarra i Aragó i reconeix que “es poden produir afectacions puntuals a zones urbanes com és el cas dels municipis de Móra d’Ebre, Miravet i Benifallet”.

L’alcalde de Miravet, Toni Borrell, ha explicat que el municipi està expectant de com evolucionen els cabals en les properes hores. “A partir dels 1.800 m3/seg. comencen a tindre problemes perquè s’inunden les illetes i el comença a arribar l’aigua al carrer del Riu”, ha afirmat.

Les maniobres ordinàries que s'estan realitzant als embassaments de la Conca de l’Ebre de manera preventiva i controlada per assumir els cabals procedents del tram alt i mig del riu Ebre són: Mequinensa 1.600m3/s; Riba-roja 1.400m3/s i Flix 1.550m3/s. Estos cabals han produït els últims dies algunes afectacions a l’entorn de la llera sobretot a les zones habitualment inundables al llarg del seu recorregut.

Protecció Civil de la Generalitat recomana limitar les activitats d’oci i professionals pels cabals de perill que es poden assolir. També cal extremar la precaució prop dels rius i zones inundables  i allunyar-s’hi en cas de risc. 

El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat informa que està en contacte permanent amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per fer seguiment dels cabals de desembassament i les previsions pels propers dies. També es manté un intercanvi d’informació permanent amb Endesa Generación pel que fa a l’explotació d’alguns dels embassaments.

Alhora, el CECAT explica que està en contacte permanent amb els ajuntaments de la zona de l’Ebre per garantir el flux d’informació dels cabals circulants i les possibles incidències en cada moment, “en especial en els casos on es poden produir afectacions puntuals a zones urbanes com és el cas dels municipis de Móra d’Ebre, Miravet i Benifallet”, apunta. S’ha sol·licitat a tot els municipis de la riba de l’Ebre que estiguen vigilants respecte les seves zones inundables i informen puntualment al CECAT de les afectacions.

INFORMACIÓ 12:30 hores: L'avinguda de l'Ebre arriba dimarts a Mequinensa

A la imatge superior s’observa el Delta de l’Ebre des del cel durant estos dies en què, com a conseqüència de la gran avinguda d’aigua, el riu pot fer arribar el sediments fins al mar. Sens dubte una gran notícia per combatre els efectes de la regressió i la subsidència al delta i també per a l’aportació de nutrients al mar. Però esta crescuda, que ja s’ha qualificat d’històrica, continua comportant força complicacions a la part alta i mitjana del curs del riu i es preveu que la cota màxima arribe a Catalunya a partir de demà, segons la CHE.

L’Ebre al seu pas per Saragossa ha arribat a les 3 de la matinada al seu punt màxim amb 2610m3/s. El cabal a la capital aragonesa ha anat disminuïnt a mesura que ha avançat el dia i, mentrestant a la part baixa de l’Ebre el sistema d’embassaments Mequinensa, Riba-roba i Flix continuen desembassant entorn al 1550 m3/s.

En una entrevista al Catalunya al Dia Tarragona i l’Ebre de Catalunya Informació, el president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, Xavier de Pedro, ha reconegut que pel cabal, i els nivells que ha experimentat la crescuda del riu en els darrers dies, l’avinguda pot superar la de 1961: “S’estan observant nivells record que superen els de 2003 i 2007. Pel que fa a les altures assolides, esta avinguda serà històrica, no se’n recordarà cap d’altra de més important, pel que fa a altura, com la històrica de l’any 1961”.

Pel que fa al tram català de l’Ebre, el màxim responsable de la gestió de l’Ebre, ha assegurat que es confia mantenir els cabals del riu d’una forma estable en els propers dies. “L’objectiu és parar l’avinguda extraordinària en estos embassaments i la previsió és que es podrà complir”, ha assegurat. L’avinguda que ha afectat la matinada passada la ciutat de Saragossa està previst que arribe al sistema de pantants de la part final de l’Ebre durant el dia de demà, segons de Pedro. “Esperem que no tinguem complicacions a la part baixa, tot i que estem en un marges complicats perquè és una gran avinguda i s’ha de tenir sempre la precaució”, ha sentenciat el president de la CHE.