GEPEC-EdC critiquen que Agricultura recupere la figura del guarda a la reserva nacional de caça al Port

Recorden que esta figura va ser dissolta després de demostrar un "funcionament obscur" | Demanen de nou la dimissió immediata de Pere Vidal

Redacció
24 de febrer del 2015
Actualitzat a les 14:15h
Les organitzacions ecologistes GEPEC-EdC han demanat novament la dimissió del director territorial d'Agricultura i Medi Ambient a les Terres de l'Ebre, Pere Vidal.
En un comunicat remès als mitjans, les entitats ecologistes afirmen que l'epidèmia de sarna al Port "ha permès visualitzar la poca sensibilitat ambiental i la inaptitud del responsable del departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre i, de retruc, d’alguns responsables dels serveis centrals del departament que han donat suport a la gestió que Pere Vidal ha fet d’esta greu epidèmia".

Les organitzacions ecologistes lamenten que Agricultura haja apostat de nou per la figura del guarda en l'àmbit de la reserva nacional. "Este model ha consistit a recuperar l’arcaica figura del guarda de reserva, que depèn jeràrquicament de la direcció de la reserva. Esta guarderia es dedica, únicament i exclusiva, a vetlar pel negoci de la cabra i a donar servei als caçadors que paguen per matar-ne algun exemplar en terrenys de la reserva nacional de caça", asseguren. "Així", continuen, "volen que el treballs de control de la cabra passe dels Agents Rurals, considerats policia judicial i agents de l’autoritat, a uns guardes contractats a través de l’empresa pública forestal catalana, els quals, sense tindre la independència que el caràcter de policia judicial atorga, seran controlats pels responsables polítics dels serveis territorials del departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre".

GEPEC-EdC insistixen que este model de guardes de reserva del Port va ser dissolt "després de demostrar reiteradament un funcionament obscur i poc menys que corrupte, amb una més que intensa i perillosa relació entre guardes, caçadors, polítics i pesos socioeconòmics de la zona". De fet, recorden com el 2007, per exemple, el llavors guarda major de la reserva fou enxampat, junt a tres guardes més, dos de la reserva del Port i un altre de Lleida, fent una batuda de senglar força polèmica i "irregular". Estaven caçant senglars a la Caramella, una àrea on no estava permesa la cacera d’esta espècie. Qui acompanyava els guardes de reserva en aquella cacera irregular eren, Manolo Royo, de la Federació de Caça, i Pere Vidal, l’actual delegat del departament d’Agricultura, com mostren els reculls de premsa de l'època, entre d'altres.

"Pere Vidal es caracteritza per un total desinterès per tot allò que respecta a la conservació de la natura, i s'ha convertit, sovint, en defensor d’activitats agressives amb el medi, quan no il·legals o fins i tot delictives". Per tot plegat, les entitats ecologistes reclamen, de nou, "dimissió voluntària o la destitució immediata" de Pere Vidal.