Agricultura activa en cinc municipis la fase 2 del Pla d'actuació contra la sarna

En estes zones, l’objectiu ja no és eliminar els animals infectats sinó dixar que l'afecció evolucione de forma natural | S'aplica als termes de Gandesa, Bot, Prat de Comte, Pinell de Brai i Horta de Sant Joan

A data d’avui s’han abatut 69 animals, dels quals el 25% han donat negatiu a la malaltia.
A data d’avui s’han abatut 69 animals, dels quals el 25% han donat negatiu a la malaltia. | Sílvia Berbís
Redacció
19 de febrer del 2015
Actualitzat el 20 de febrer a les 12:10h

El departament d’Agricultura ha activat en cinc municipis de les Terres de l'Ebre l’anomenada Fase 2 contra el brot de sarna detectat en la població de cabra salvatge del Port. Esta mesura implica que a les zones on l'afectació és major i on baixa la densitat per la mortalitat, l’objectiu ja no és eliminar els animals infectats com a mesura per contenir la plaga, sinó dixar que l'afecció evolucione de forma natural, "la qual cosa contribuirà a recuperar i regenerar la població de cabra”, segons assegura Agricultura en una nota de premsa. Esta fase 2 passa a aplicar-se als termes de Gandesa, Bot, Prat de Comte, Pinell de Brai i Horta de Sant Joan i en este cas només es capturaran i sacrificaran aquells animals que tenen la major part del seu cos afectada i tenen grans patiments. Les àrees de caça poc afectades es mantenen en Fase 1, en la qual les actuacions s'orienten a detectar i capturar els individus malalts per evitar la propagació de la malaltia.

A data d’avui s’han abatut 69 animals, dels quals el 25% han donat negatiu a la malaltia malgrat les sospites inicials (animals molt vells, amb signes d’alopècia o altres problemes), informa el departament, que apunta que fora la reserva nacional, les actuacions han aconseguit reduir els casos. “S’ha detectat una certa estabilització en l’aparició de nous casos de sarna durant els darrers 10 dies”, afirma la nota. A data d’avui, el Departament, està aplicant la fase 1 del Pla d’acció a la Reserva nacional de caça i a les Àrees de Caça que estan poc afectades per la sarna.  Cal remarcar que dins la Reserva Nacional no s’ha detectat cap animal malalt ni positiu a la malaltia.

El Departament assegura també que mantindrà totes les mesures que s’han activat fins ara, i en este sentit ha apuntat que dóna ple suport a les decisions preses des de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat i que s’estan executat en coordinació amb els serveis territorials del DAAM a les Terres de l’Ebre i amb el criteri tècnic i científic dels experts de la facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona. Així mateix, ha afegit que “lamenta les crítiques interessades a la gestió del brot que s’estan realitzant des de determinats agents polítics i socials cercant el desgast del Govern”, tot fent referència a les crítiques que han fet públiques sectors ecologistes com el GEPEC, la CUP Ebre i també l’Associació Professional d'Agents Rurals.

Defensa davant les crítiques

Unes crítiques, diu en el comunicat, que “es basen, sens dubte en un desconeixement de la realitat del brot de sarna, del que és aquesta malaltia i de les actuacions dutes a terme i que s’estan realitzant per part del DAAM, malgrat es van exposar de forma detallada a la reunió de la Junta Consultiva de la Reserva nacional dels Ports de Tortosa i Beseit del passat dia 9 de febrer a la Sènia”. El Departament d’Agricultura destaca que en esta reunió “va rebre el suport dels Govern d’Aragó i de la comunitat Valenciana, dels municipis, dels propietaris dels terrenys inclosos a la reserva, dels representants de les entitats agràries, de la Federació Catalana de Caça i de les societats de caçadors locals. El mateix dia a tarda, a Amposta, també va rebre el suport des titulars de les àrees de caça amb aprofitament de cabra salvatge”.

“Malgrat tot el que hem llegit sobre la no actuació del DAAM i, concretament, d’un presumpte retard de 43 dies en el control de la malaltia, volem recordar que s’ha actuat de forma eficient tot activant tots els serveis, àmbits i personal tècnic implicat en les diferents direccions generals del Dept. i també als serveis territorials”, defensa Agricultura, que afegix en el seu comunicat un detallat llistat de les actuacions dutes a terme des de la detecció del primer animal sospitós d’estar infectat, el passat 5 de desembre, entre Prat de Compte i Horta de Sant Joan. “Abans d’este moment el DAAM no coneixia cap cas sospitós ni havia rebut cap comunicació al respecte”, puntualitza.

Des de fa dos anys

Amb tot, afirma que “les indagacions dutes a terme van en la direcció de que la sarna hi és a la zona des de fa uns dos anys. I ningú ha comunicat res la DAAM en este temps”. Este fet, afegix, “ treu als tècnics pràcticament tota la capacitat de lluitar de forma efectiva contra esta malaltia atès que són molts els animals portadors de l’acar però asimptomàtics”.
Finalment el departament insistix a remarcar que “remarca que “este no és un problema ecològic (ja que la malaltia te tractament efectiu i en cap cas està en perill l’espècie ni els reservoris que garantexen la seva permanència i continuïtat als Ports) sinó cinegètic i econòmic, per l’impacte que representa per als territoris”.