Una cinquantena de persones es concentren a Amposta en suport dels membres de la PAH denunciats per CX

Sofia Cabanes
19 de febrer del 2015
Actualitzat a les 19:51h
Imatge de la concentració davant els jutjats d'Amposta.
Imatge de la concentració davant els jutjats d'Amposta. | Sofia Cabanes

Imatge de la concentració davant els jutjats d'Amposta. Foto: Sofia Cabanes


Una cinquantena de persones de la PAH de les Terres de l’Ebre s’han concentrat este matí davant dels jutjats d’Amposta en suport als 17 membres del col·lectiu imputats per l’ocupació de Catalunya Caixa  i que avui han començat a declarar davant del jutjat d’instrucció número 2 en la fase de diligències prèvies.

El passat mes de juny, un grup d'integrants de la PAH Terres de l'Ebre va ocupar durant 48 hores l'oficina de CatalunyaCaixa situada a l'Avinguda Alcalde Palau d'Amposta. L'acció tenia com a objectiu aconseguir que l'entitat acordés la dació en pagament i un lloguer social per a Àngel, veí de la ciutat de 48 anys sense feina i a qui se li esgotava el dret a percebre la prestació de 426€ que constituïa la seva única font d'ingressos. Després d’una llarga negociació, Catalunya Caixa va acceptar fixar un lloguer de 270€. Un import que el veí afectat no podia assumir.

Sense acord, l’acció va concloure amb una intervenció policial i una denúncia de Catalunya Caixa contra la PAH. En total han acabat imputades 17 persones per 9 delictes penals, entre els quals coaccions, ocupació d'immoble i danys.

“Ho valorem com una mesura totalment desproporcionada”, ha explicat la portaveu de la PAH Terres de l’Ebre, Txell Teruel, a la seua sortida dels jutjats després de declarar. “Catalunya Caixa és una entitat rescatada amb 12.000 MEUR de diner públic, que no dóna cap contraprestració social, al contrari. A una sèrie de persones que estem lluitant pel dret a l’habitatge i estem reclamant un dret constitucional, com és l’art. 47, ens pretenen imposar una  multa amb uns costos que se’ns faran difícils d’assumir mentre es neguen a donar lloguers socials i dacions”, ha lamentat. Tot i que caldrà esperar el desenvolupament de les diligències, la PAH tem que s’acabe imposant una multa econòmica quantiosa contra els 17 membres imputats.

Teruel també ha destacat la imputació de 17 membres de la PAH com un fet insòlit a Catalunya. “És habitual que Catalunya Caixa denuncie. El que no és habitual és que s’acaben imputant 17 membres de la PAH. Per a nosaltres, com a plataforma en l’àmbit català és la primera vegada que això passa”.

Pel que fa al cas d’Àngel, el veí pel qual es va mobilitzar la PAH, actualment “es troba resolt”. En este sentit, després de no arribar a cap acord amb CX, va ser fonamental la intervenció de l’Ajuntament. “L’Administració va fer la feina que li toca fer. I actualment està vivint en pis d’urgència esperant aconseguir un lloguer social durant 5 anys per 60 euros al mes. En definitiva, era el que demanàvem a Catalunya Caixa”, ha explicat la portaveu de la PAH.

Als jutjats d’Amposta avui hi han declarat 9 persones i el proper 25 de febrer en declararan 8 més. Com avui, s’espera també una concentració en favor dels denunciats.