ICV trasllada al Parlament les reclamacions contra les retallades de Salut a les TE

Arran de la moció d'ERC a l'Ajuntament de Tortosa

Redacció
06 de febrer del 2015
Actualitzat el 08 de febrer a les 9:59h
El grup parlamentari d’Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, a través de les diputades Dolors Camats i Hortènsia Grau, han presentat una proposta de resolució al parlament de Catalunya per revertir les retallades en l’àmbit sanitari a les Terres de l’Ebre. ICV ja va anunciar al ple de Tortosa dilluns passat que traslladaria al Parlament la moció que sobre estes qüestions va presentar ERC i que va ser rebutjada amb els vots de CiU.

La proposta, que serà debatuda a la comissió de Salut del Parlament, exposa que les decisions del departament de Salut en matèria sanitària a les Terres de l’Ebre “discriminen la població que per la seua situació geogràfica al sud del país, per les deficients comunicacions i per les seues característiques geogràfiques i econòmiques té més dificultats per accedir a determinats serveis de salut”.

Es referix a decisions “que han perjudicat la ciutadania com el tancament de quiròfans i llits a l’hospital de referència Verge de la Cinta de Tortosa, el tancament del centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) del barri del Temple a Tortosa, que a més ha col·lapsat els serveis d’urgències del Verge de la Cinta, la supressió d’un equip d’especialistes en medicina familiar i comunitària, la no-cobertura de places d’especialista de cardiologia, reumatologia a jornada completa com hi havia abans o dels aparells necessaris per les proves diagnòstiques”. També exposa que s’han centralitzat alguns dels serveis com l’anàlisi clínica a l’hospital Joan XXIII de Tarragona i l'han eliminat del Verge de la Cinta al temps que també sesuprimia la gerència del salut de les Terres de l’Ebre i passava a estar compartida amb la del Camp de Tarragona.

Davant això, ICV demana al Parlament que inste el govern a reobrir de forma gradual els llits i els quiròfans tancats des del 2011 a l’hospital de Tortosa; dotar una plaça de metge especialista en cardiologia i un aparell ecocardiògraf així com un laboratori d’hemodinàmica al servei de cardiologia de l’hospital; reobrir el centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) del Temple de Tortosa en els torns de matí i tarda i revertir les reduccions i/o supressions de plantilla del personal mèdic i sanitari. Així mateix, demana que el servei de cuina de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa es faça des del mateix hospital i no mitjançant un càtering de Tarragona, amb el sobrecost del transport i la pèrdua de qualitat que suposa per als usuaris. Finalment, seguint el contingut de la moció presentada per ERC a Tortosa, ICV reclama a la cambra catalana tornar a ubicar la gerència territorial de l’ICS de les Terres de l’Ebre a Tortosa, i que la dote de les competències i funcions necessàries”.