«L’epidèmia està fora de control i la seua eradicació ja és impossible»

Les organitzacions ecologistes Gepec-EdC critiquen durament la gestió de la Generalitat sobre el focus de sarna que afecta la població de cabra salvatge | Asseguren que l'epidèmia abasta "bona part" de la reserva nacional de caça i del parc natural

Redacció
06 de febrer del 2015
Actualitzat el 07 de febrer a les 10:39h
Exemplar de cabra hispànica al Port.
Exemplar de cabra hispànica al Port. | Sílvia Berbís

Exemplar de cabra hispànica al Port. Foto: Sílvia Berbís


Les Organitzacions Ecologistes Gepec i Ecologistes de Catalunya (EdC) carreguen durament contra la Generalitat i la direcció territorial del Departament d’Agricultura i Medi Ambient, al capdavant de la qual es troba l'ampostí Pere Vidal, per la seua gestió sobre el brot de sarna sarcòptica que afecta la població de cabra salvatge del Port.
 
Gepec-EdC exposen que la Generalitat “no ha començat a actuar fins al cap de 43 dies de confirmar-se el brot de sarna”. Una demora que “ha estat crucial per arribar a la situació actual de total descontrol de l’epidèmia” i que, segons recorden, també ha estat denunciada per l’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya, els quals han comunicat que la Generalitat no els ha deixat actuar en les primeres fases del brot.
 
“Actualment l’epidèmia està fora de control i la seva eradicació ja és del tot impossible”, lamenten les organitzacions ecologistes. Segons Gepec-EdC “mentre oficialment la Generalitat manté la versió que l’epidèmia no ha entrat a la reserva nacional de caça, la veritat és que la reserva és plena d’animals infectats i que l’epidèmia abasta bona part de la reserva i del parc natural, estenent-se per molts milers d’hectàrees”, asseguren.
 
Les organitzacions ecologistes asseguren que els protocols d’actuació contra la sarna aprovats per les pròpies administracions determinen que “són elles les que, de forma oficial, han d’assumir la responsabilitat d’afrontar l’epidèmia de forma pluridisciplinar i professional”.  “Preveure que serà un grup de caçadors els que s’han d’encarregar, a les seves hores lliures, de fer front a aquesta emergència és d’una irresponsabilitat i una temeritat   que haurien de fer dimitir d’immediat als responsables del Departament d’Agricultura i als de la Direcció General del Medi Natural a les Terres de l’Ebre”, reblen.  
 
Un altre aspecte que cal analitzar segon Gepec-EdC és quin ha estat el possible focus d’inici de l’epidèmia. Els anàlisis efectuats per l’administració sobre els ramats que actualment pasturen al Port han donat negatiu, “però això no vol dir que hagin patit brots de sarna”, afirmen. “La sarna, en animals domèstics, és fàcilment tractable i els animals es curen sense cap més problema. Així doncs analítiques d’animals que han tingut sarna, i han estat tractats, donen resultats negatius a les analítiques de control”, afirmen. “Un fet greu és que la sarna no és una enfermetat de declaració obligatòria, això fa que un pastor amb sarna al seu ramat no estigui obligat a comunicar aquest fet a les autoritats, podent, els seus animals, infectar a la fauna salvatge”, afegeixen.