La CUTE suspèn l'aprovació definitiva de la planta d'asfalt d'Ulldecona

La fàbrica de conglomerat asfàltic s'ubica en una parcel·la que no té la superfície suficient segons la pròpia normativa urbanística municipal | L'Ajuntament proposarà traslladar l'activitat al polígon industrial de Valldepins

S.C.
05 de febrer del 2015
Actualitzat el 06 de febrer a les 12:40h
La taula, amb l'alcaldessa, representants de Becsa i especialistes en plantes asfàltiques.
La taula, amb l'alcaldessa, representants de Becsa i especialistes en plantes asfàltiques. | S.C.

Tot just fa una setmana, l'alcaldessa del municipi, representants de Becsa i especialistes en plantes asfàltiques informaven en una controvertida assemblea sobre la planta. Foto: S.C.


La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE)  ha acordat avui suspendre l’aprovació definitiva del projecte per a la implantació de la fàbrica de conglomerat asfàltic en sòl no urbanitzable a Ulldecona.

Segons han exposat els responsables de la CUTE, el projecte de Durantia Infraestructuras tramès per l’Ajuntament d’Ulldecona “no dóna compliment a un dels paràmetres de la normativa municipal, com és la mida de la parcel·la”.

La parcel·la que ocupa la fàbrica, té una superfície aproximada d’uns 6.000 m2, però les pròpies normes urbanístiques subsidiàries de l’Ajuntament d’Ulldecona condicionen l’edificació en sòl no urbanitzable a finques amb una superfície mínima de 50.000 m2.

Ara l’empresa “hauria d’acreditar que pot disposar d’una finca amb la mida suficient per acollir l’activitat”, s’ha constatat des de la CUTE.  Si fora així, l’expedient podria ser abordat en una propera Comissió, tot i que segons la normativa vigent disposa només de 3 mesos per fer-ho.

Per la seua banda, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha apuntat que “s’haurien de fer modificacions al pla urbanístic” per tal que esta empresa puga treballar en l’actual parcel·la.

A l’espera de l’informe ambiental de la comissió tècnica del Consell Comarcal del Montsià del qual també en depèn la continuïtat de la planta el municipi, el pronunciament de la CUTE suposa una ensopegada important per al projecte. L'Ajuntament ha emès un breu comunicat en el que avança que proposarà a l'empresa el seu trasllat el polígon industrial de Valldepins.

Becsa, a través de Durantia Infraestructuras, va traslladar la seua planta de fabricació d’asfalt des de Masdenverge a una de les canteres d’Ulldecona, concretament Canteras del Ebro, per abordar amb una major proximitat les obres de la variant de la N-340 entre Vinaròs i Benicarló. El conglomerat asfàltic s’ha de servir en calent a unes temperatures determinades i per això la cantera d’Ulldecona sigficava un emplaçament ideal per als interessos de l’empresa.

Però la seua entrada en funcionament, “en fase de proves”, segons es va exposar des de l’Ajuntament, va despertar una forta oposició veïnal per les olors que generava l’activitat i les possibles afectacions sobre el medi ambient i la salut de les persones.