La nevada a l'Ebre, minut a minut

La nevada arriba amb força a tot el territori | Se suspèn el transport escolar a la Terra Alta i en pobles del Baix Ebre i Ribera d'Ebre

Sofia Cabanes/Guillem RS/Redacció
03 de febrer del 2015
Actualitzat el 04 de febrer a les 22:05h
Horta de Sant Joan.
Horta de Sant Joan. | Joan Navarro Gil
Actualitzeu

 
22:00I fins aquí el minut a minut. Des de la redacció d'aguaita.cat transmetem el nostre agraïment a tots els lectors i col·laboradors que han fet possible este seguiment especial del temporal de neu.
20:30L'episodi de neu i les seves complicacions principals ja s'han acabat. Queden algunes carreteres secundàries tallades que està previst que es puguen anar obrint progressivament. De cara a demà s'haurà d'estar molt pendent de l'onada de fred i dels problemes que puguen derivar-se del gel. 
20:00PREVISIÓ METEREOLÒGICA | Després de la neu arriba una onada de fred polar. 
18:00GALERIA D'IMATGES | Hem preparat una segona galeria d'imatges amb les millors fotos dels lectors de la nevada a les TE. 
16:05Tivissa, una imatge per emmarcar, de Laura Santapau.
 
15:50Resoltes les incidències a la xarxa viària. L'últim comunicat de la delegació territorial del Govern a les Terres de l'Ebre informa que en estos moments ja no hi ha incidències a la xarxa de carreteres de les Terres de l'Ebre i que totes les vies estan obertes a la circulació.

Si bé les previsions meteorològiques no preveuen noves nevades, les màquines llevaneus durant les properes hores aprofitaran per repartir neu per les calçades i així evitar que es forme gel durant la nit, en el cas d’una baixada de les temperatures.
 
14:50Es manté l'alerta del Pla de Protecció Civil NEUCAT
El Pla de Protecció Civil NEUCAT continua activat i cal extremar la prudència a l’hora de circular. La predicció de l’SMC indica que en poques hores el front haurà passat, tot i que s’acosten dies amb temperatures molt baixes, fet que provocarà gelades en hores nocturnes i zones obagues allà on hi haja neu fosa o pluja caiguda.
El telèfon d’emergències 112  ha atès més de 1.500 trucades d’arreu de Catalunya per problemes causats pel gel i la neu. El conseller d’Interior Ramon Espadaler ha demanat “prudència” als ciutadans i restringir els moviments en vehicle privat a l’estrictament imprescindible en zones afectades.

Segons el comunicat el darrer comunicat del departament d’Interior, a hores d’ara les incidències viàries a les Terres de l’Ebre i Priorat són estes:
·        C-44: restringit el pas de vehicles de 3a categoria a Tivissa
·        N-420: restricció vehicles pesants a Falset
·        T-704: tallada a Vinebre
·        T-334: tallada a Horta de Sant Joan
·        TV-7231: tallada a Gandesa
 
14:35Hi ha qui s'ha atrevit a pujar a la Foradada per prendre imatges tan espectaculars de la Punta de la Banya com esta del grup Pujada a la Foradada.
 
14:23
14:15Actualització de l'estat viari. Les màquines llevaneus continuen treballant en diverses vies de la Terra Alta. D’una banda, a la TV-7231 de Vilalba dels Arcs a la Pobla de Massaluca i, de l’altra, a la T-330 de Prat de Comte a Horta de St. Joan, on al km. 22 hi ha una zona afectada. Mentre, s’utilitzen cadenes a la T-340 entre Prat de Comte i Bot, on en breu entrarà la màquina llevaneus.

A primeres hores del matí a la C-43 a Gandesa s’ha hagut de tallar per camió accidentat. També s'ha vist afectada la T-330 Prat de Comte a Horta – Arnes, i ja s’han solucionat també els problemes de circulació a C-12 a Flix. Les llevaneus s’han traslladat a la zona Batea, Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i també a la C-44, al Coll de Fatxes de Tivissa, on s’ha restablert ja la circulació.
 
13:55Panoràmiques espectaculars des dels balcons de Batea, com esta d'Elisabet Estrada.
13:45És ben poc habitual veure neu al tram baix del riu Ebre, com en esta imatge de Riba-roja d'Ebre, de Mònica Cid.
13:42Teulades nevades a Riba-roja d'Ebre, per Mònica Cid.
 
13:25
13:18

GALERIA D'IMATGES que hem preparat amb les millors fotos de la nevada que ens han arribat fins ara. Podeu seguir enviant-nos-en al facebook d'aguaita.cat, al twitter amb l'etiqueta @aguaitacat i al mail [email protected].

13:00'Any de neu, any de béns', diuen els del celler Vinyes d'en Gabriel, de #Darmós, que quan s'han despertat amb el paisatge tenyit de blanc han volgut apropar les ampolles als ceps. Mireu quina imatge tan curiosa.
 
12:48La Creu Coberta de Gandesa, recent restaurada i ben blanca, per Jordi Hernández.
12:34Circulant cap a Corbera d'Ebre, per Jordi Hernández.
12:26Les vinyes de les Camposines, amb el Memorial cobert de neu. Imatge de Jordi Hernández.
 
12:23
12:18
12:15
12:09Una altra imatge de la nevada espectacular a Prat de Comte, feta per Joan Berbis.
12:05Podeu anar seguint l'actualitat de les nevades en l'àmbit nacional a través del minut a minut de Naciodigital. Cliqueu en este enllaç.
 
12:00A Prat de Comte, la neu està ben agafada, com es veu a la imatge de Joan Berbis.
 
11:42El Montsià nevat contempla les barques tornar a port, a la Ràpita. Foto de Sofia Cabanes.
11:35A Vilalba dels Arcs, l'estelada contempla els carrers nevats en esta imatge de David Tormo.
11:31La nevada ocasiona afectacions a la xarxa viària ebrenca. Pel que fa a les carreteres de la Generalitat, s’han fet treballs a primeres hores del matí, a la C-43 a Gandesa, on s’ha hagut de tallar per camió accidentat, també a la T-330 Prat de Comte a Horta – Arnes, i ja s’han solucionat també els problemes de circulació a C-12 a Flix. Les llevaneus s’han traslladat a la zona Batea, Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i també al Coll de Fatxes, a Tivissa, on treballaran les properes hores.
 
11:28Una altra imatge de Bot, en néixer un nou dia de festes. Foto de Mercè Todó.
11:22Bot, neu de festes majors. Foto de Maribel Solsona.
 
11:18Afectació escolar. La nevada que afecta bona part de les Terres de l’Ebre ha provocat que gran part del transport escolar s’haja hagut de suspendre, especialment a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. En estos moments, a les Terres de l’Ebre són gairebé 790 alumnes de secundària els que no poden accedir als seus centres educatius, segons la delegació del Govern a les TE.

A la Terra Alta s’ha suspès la ruta de transport escolar que afecta a 233 alumnes de secundària. Batea, institut escola tancat (manca d’alumnes) 58 alumnes. La Pobla de Massaluca  escola tancada, afecta a 13 alumnes (no han pogut arribar els mestres). Prat de Comte , escola tancada afecta a 5 alumnes (no ha pogut arribar el/la mestre/a).

A la Ribera d’Ebre, on tots els pobles estan afectats per la nevada, són 300 alumnes transportats els que no poden accedir a l’Institut de Flix i Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre i CEE Jeroni de Moragas. Vinebre escola tancada, afecta a 45 alumnes. La Torre de l’Espanyol, escola tancada afecta a 44 alumnes. La Serra d’Almos, escola tancada afecta a 20 alumnes

Pel que fa al Baix Ebre, l’afectació és menor i s’ha anul·lat el transport dels alumnes de Paüls 18  i Alfara de Carles 20 que van a l’Institut de Roquetes i també el transport dels 32 alumnes de Rasquera que van al centre educatiu del Perelló. L’afectació a la comarca del Montsià és nul·la.

Malgrat tot, els centres educatius de cada municipi, amb professorat del mateix, resten oberts.
 
11:03Mapa d'incidències viàries en estos moments.
10:51
10:50 
10:43
10:33Imatge de postal a Horta de Sant Joan. Ens la fa arribar Joan Navarro Gil.
10:15El Consell Comarcal del Baix Ebre informa que, com a conseqüència de les condicions meteorològiques, s’ha suspès el transport escolar als municipis de Paüls, Alfara de Carles i Rasquera. Per altra banda, també s’ha suspès la línia de taxi de Batea, Corbera, Gandesa i Horta. En total s’han vist afectats 77 alumnes.
10:05Encara queden unes dues horetes ben bones de precipitació que continuaran acumulant gruixos de neu a on ja ha anat agafant i que poden deixar neu a zones on encara no ha nevat per què les temperatures continuen baixant. A partir del migdia entrarà el vent fort de serè (NW) que s'emportarà els núvols i la precipitació ràpidament. Després vindrà una onada de fred que deixarà temperatures sota zero diversos dies fins a la mateixa línia de la costa. 
09:53A Prat de Compte també ha nevat amb força. Foto de Robert Viña.
09:50La nevada al Perelló també ha estat considerable. Foto de Rosa Marsal.
09:47
09:45
09:30Panoràmica de Gandesa. Foto de Carles Luz.
 
09:09El Montsià nevat des de La Ràpita. Foto de Maite Curto.
09:03
08:55Se suspèn el transport escolar a la Terra Alta. Se suspenen les classes en aquells centres que tenen professors de fora de la comarca. Segons informa el president del Consell Comcarcal, Carles Luz, tot i la suspensió de classes, els centres escolars es mantenen oberts. 
08:52
08:46
08:44
08:37Aneu amb molt de compte si us heu de desplaçar per les comarques de la Terra Alta i a la Ribera d'Ebre. La N420 ja registra un accident. Consulteu aquí l'estat de les carreteres.
08:25La Serra del Montsià, també nevada.
08:22 
08:12La Serra de Llaveria, entre la Ribera d'Ebre, el Priorat i el Baix Camp, completament blanca.
 
08:00La Central Nuclear d'Ascó presenta este aspecte. Foto de Carlos Martínez:
 
07:54Imatge de postal a la Reserva Natural de Sebes, a Flix.
 
07:49Esta és una altra imatge de Gandesa a primera hora del matí.
 
07:40A la Fatarella tots els carrers presenten ja este aspecte.Foto d'Ariadna Miret.
07:35I també comença a quedar sobre els cotxes a Móra la Nova. Foto de 
07:32A Gandesa també neva des de fa una hora. Esta és la imatge que ens envia Sandra Galano.
07:27I a la Torre de l'Espanyol també s'han despertat així.  
07:21A Flix a primera hora d'este matí la neu jo començava a quedar. Esta foto és de Josep Manel Albiac.
07:10La imatge del radar del meteoxat ara mateix és esta. Tenim la precipitació de nou sobre les Terres de l'Ebre.
07:00Molt bon dia de dimecres. Tornem a iniciar el seguiment, minut a minut, de la nevada a les Terres de l'Ebre d'este 4 de febrer. 
23:45També ens arriba aquesta imatge de Xavi Moreno.
23.39Ja neva amb forta al Port. Així ens ho mostra la foto de Josep TF.
22.48A mesura que la precipitació vaja agafant intensitat la temperatura baixarà ràpidament i amb també la cota de neu. Hi ha molt d'aire fred en alçada que es desplomarà amb la precipitació. Encara que les temperatures siguen relativament altes, a hores d'ara no significa que no neve a cotes baixes durant la matinada. El que no està confirmat encara es que puga nevar a a cota 0, si ho fa serà entrada la matinada. 
22.45Així es veu el radar del meteocat en estos moments.
22.00hS'esten ràpidament la precipitació des de l'oest i des del sud. A l'Ebre les precipitacions ja són extenses i entren pel cap de Salou. 
 
21.50hAra mateix la precipitació comença a entrar pel Cap de Salou
21.45hTot va segons les previsions i a les 20h, aproximadament, el vent ha virat a component marítim i s'han començat a generar precipitacions damunt del mar que en les pròximes hores ens afectarà. Com es pot veure en el radar de MeteoCat les precipitacions apunten cap al litoral del Baix Camp i el Baix Ebre. No tardarà a precipitar primer a cota 600-800, però baixant ràpidament:
 
21.15hRecordeu que a Twitter seguirem l'evolució de la nevada amb l'etiqueta #NeuEbre. Ens podeu enviar imatges, informacions i coses curioses. 
21.15hI encara més important per demà al matí: Com es posen les cadenes?
21.15hImportant:Consells per conduir de manera segura amb neu
21.00hAquí podeu veure una mapa de previsió molt curiós de la previsió per demà:
 
21.00hNevi molt o poc, el que sí que està clar és que arribarà una onada de fred polar a les comarques del Camp de Tarragona. 
21.00hPer seguir l'estat de les carreteres, podeu mirar este enllaç.
21.00hRecordeu que és molt important tenir precaució davant d'este temporals de fred i neu. No us arrisqueu per fer una foto i tampoc feu trasllats sense necessitat. 
21.00hEn este tuit de Protecció Civil es poden veure els avisos per neu:
21.00hLes últimes actualitzacions dels models pronostiquen molta neu i que podria arribar a cotes molt baixes. Aquí ho podeu llegir, a MeteodelCamp.cat.
21.00hBona nit a tothom. Comencem aquí el seguiment minut a minut del temporal de neu i fred que sembla, segons tots els models, que viurem al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. Ens podeu enviar les vostres imatges per Twitter, per Facebook i per WhatsApp (639 048 422)


L'última actualització dels models ha reactivat la precipitació per esta matinada i matí de dimecres de forma considerable. Si es confirma el que diuen, i ara ja és molt probable que així sigui perquè es imminent, podria nevar de forma considerable pel que estem acostumats en esta zona.

La baixada se situarà entre el Delta de l'Ebre i el Golf de València, que és la posició ideal perquè ens arribi vent de component marítim a la zona del Camp de Tarragona que, combinat amb l'aire fred que tenim, deixarà neu a cotes baixes i en alguns punts de forma abundant.

Què passarà?

Esta vesprada el vent, que tot el dia ha estat de NW, virarà a component marítim, gregal (NE) primer i llevant (E) després, que ennuvolarà el cel ràpidament. Abans de la mitjanit començaran les precipitacions, primer febles i amb cotes de 600-800 metres i aniran guanyant intensitat durant la nit, i la cota de neu baixarà ràpidament als 200 metres. Al final de l'episodi la cota pot ser 0, però ja quedarà poca precipitació per caure. Tot seguit responem algunes preguntes que ens heu fet els darrers dies.

Nevarà a la costa?

A la línia de costa, que és on viu més població (Tarragona, Cambrils, Torredembarra, el Vendrell, Salou, etc.) és molt probable que demà a primera hora es vegi almenys aiguaneu, però és difícil que acabi agafant, tot i que no es pot descartar del tot. A mesura que anem guanyant altitud és més fàcil veure nevar, i a cotes de més de 200 metres la neu podria començar a agafar en cotxes, zones verdes i teulades. Reus està entre els 80 metres de la part baixa i els 200 metres a la part alta, tocant ja a Castellvell. A partir dels 400 metres la neu agafarà a tot arreu i començaran els problemes.

Durarà la neu fins el cap de setmana?

Sí. Després de la nevada ve una onada de fred que literalment desplomarà els termòmetres i deixarà glaçades a la mateixa línia de costa. Per dissabte i diumenge la neu estarà intacte a les zones de muntanya i interior.

On hi haurà més problemes?

A tot l'interior. No cal dir que a les zones de muntanya, a tot arreu, i a les comarques del Priorat i la Conca de Barberà gairebé senceres. Les zones que poden ser més problemàtiques de sud a nord:

— Coll de Balaguer: a l'AP-7, a l'A-7 i la N-340 hi poden haver problemes a l'alçada de l'Hospitalet de l'Infant.
— Coll de Fatxes: des de Masriudoms o abans, cap a Tivissa.
— Coll de la Teixeta: en general a tot el Priorat els problemes seran importants.
— Coll d'Alforja: des d'Alforja fins a Ulldemolins quedaria tot tallat especialment des del Coll d'Albarca.
— Vilaplana: passat Vilaplana la carretera de la Mussara quedarà impracticable.
— La Selva del Camp: la carretera de l'Albiol a mitjana alçada pot quedar impracticable.
— Alcover: les carreteres que van cap a les Muntanyes de Prades quedaran impracticables.
— Estret de la Riba: entre Alcover i Vilaverd començaran els problemes, i a tota la Conca seran importants.
— Coll de Cabra: a l'altura de Cabra del Camp o abans la circulació es complicaria a l'AP-2.
— Pla de Santa Maria, Pont d'Armentera i Querol: tota la zona nord-est de l'Alt Camp quedarà sota una espessa capa de neu.
— Baix Penedès: a totes les cotes mitjanes del Montmell-Marmellar quedarien cobertes de neu.
 

Imatge d'arxiu d'una carretera tallada per la neu i un agent dels Mossos d'Esquadra. Foto: Adrià Costa.