L’Ajuntament d’Ulldecona ordena aturar l’activitat a la planta d’asfalt

L'alcaldessa, Núria Balagué, subratlla que “la mesura s’ha pres perquè realment esta gent no tenen cap llicència”

Sofia Cabanes
27 de gener del 2015
Actualitzat el 28 de gener a les 9:35h
Instal·lacions on s'ubica la planta d'aglomerat asfàltic, ara en proves.
Instal·lacions on s'ubica la planta d'aglomerat asfàltic, ara en proves. | (Via No Alquitrà Ulldecona)

Després d’una setmana llarga de polèmica a les xarxes socials per la posada en marxa de la planta d’aglomerat asfàltic en una pedrera d’Ulldecona, avui mateix l’Ajuntament, mitjançant decret d’alcaldia, ha ordenat a Durantia Infraestructuras aturar l’activitat a la planta fins que no obtinga els preceptius permisos de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre i del Consell Comarcal del Montsià. “La única cosa que avui per avui podem fer com a Ajuntament és aturar l’activitat”, ha asseverat en declaracions a aguaita.cat l’alcaldessa del municipi, Núria Balagué.

Més enllà del rebombori generat al municipi i a les xarxes socials, per les olors que genera esta indústria i els dubtes sobre les afectacions al Medi Ambient i a la salut de les persones, Balagué subratlla que “la mesura s’ha pres perquè realment esta gent no tenen cap llicència”. L’alcaldessa constata que la tònica general dels consistoris “és deixar treballar a les empreses en fase de proves mentre no arriben les llicències”, però “estes llicències no depenen de l’Ajuntament” i per tant, segons assegura “no hem d’assumir més responsabilitat de la que ens pertoca”. “Sí que els vam deixar fer proves, però no podem permetre que això dure dos mesos”, ha reblat.
 
En estos moments Durantia Infraestructuras,es troba a l’espera de rebre per part de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE) la llicència d’obres.  Si res no canvia, la CUTE hauria d’abordar este tema el proper 5 de febrer. L’altre tràmit pendent és la llicència ambiental, que en este cas es resol en ponència tècnica al Consell Comarcal del Montsià, pel qual encara no es coneix la data, segons explica Balagué. Per tal que la planta puga operar és estrictament necessari que les dos llicències siguen favorables, reafirma l’alcaldessa. “Quan es pronuncien des de la CUTE i el Consell Comarcal sabrem si l’activitat pot reemprendre’s o no”, subratlla.

Tot i això, l’alcaldessa constata que demanar l’aturada d’activitat a una empresa es tracta d’un fet excepcional. “És la primera vegada que a Ulldecona s’atura una activitat”, afirma. Ara BECSA té 15 dies per recórrer la decisió. Tot i això, l’alcaldessa confia que la situació no s’allargue i que l’activitat s’ature de forma immediata. “Se’ls ha entregat avui i suposo que aturaran. Si l’activitat seguís, ja prendriem una altra mesura, espero no arribar-hi”.
Pel que fa a l’assemblea prevista per a este dijous a les 20.30 a la Casa de Cultura es manté, tot i una eventual aturada de la planta, segons ha confirmat l’alcaldessa.