Interior i les nuclears signen un conveni per reforçar la seguretat en cas d’emergència

Aturada de la nuclear Ascó II

Redacció
22 de gener del 2015
Actualitzat el 23 de gener a les 8:32h
Acte de signatura del conveni entre Interior i les nuclears, a Tarragona.
Acte de signatura del conveni entre Interior i les nuclears, a Tarragona. | departament d'Interior

El departament d’Interior i l’Associació Nuclear d’Ascó- Vandellòs II (ANAV) han signat esta tarda un conveni de col·laboració que "té com a objectiu actualitzar alguns aspectes en l’actuació i la coordinació dels efectius i els recursos propis de les centrals nuclears i els Bombers de la Generalitat, dins el marc dels plans d’emergència PENTA i PEI", segons el departament d'Interior.

El nou conveni és una revisió del que hi havia vigent fins ara i que data del 1991. Entre les principals novetats que incorpora, segons la nota emesa, destaca una millor coordinació i un nou procediment d’intervenció segons el qual ANAV i els bombers adopten el procediment del Cos de Bombers de la Generalitat, i avenços en la formació dels bombers en matèria d’intervenció en nuclears i riscos radiològics. A més, hi haurà una comissió que vetllarà per l’aplicació del conveni i l’actualització de procediments. A diferència del conveni que hi havia fins ara, que era anual i prorrogable si no hi havia denúncia, el nou té una vigència indefinida, amb la possibilitat de denúncia o rescissió.

L’acord també adequa i actualitza els criteris de protecció radiològica adequant-los al PENTA i al Reglament de protecció sanitària contra radiacions ionitzants (cal tindre en compte que han variat molt els valors de dosis admissibles respecte les de fa dos dècades); i s’actualitza el material a facilitar als bombers de la Generalitat entre el que hi ha de protecció respiratòria, salvament, il·luminació i descontaminació.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha presidit l’acte de signatura de l’acord i ha destacat que “amb este conveni es podran atendre les emergències amb més eficiència. Hem fet una aposta per tot allò que seria necessari en cas de produir-se un incident important. Apostem per la coordinació, formació i equipaments, entre d’altres”. Espadaler també ha remarcat el moment en què se signa el conveni: “És un moment de calma. Sense pressions ni incidents signem este conveni de col·laboració per posar-nos al dia i reforçar la seguretat”.

D'altra banda, el director general de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, José Antonio Gago, ha explicat que “este conveni implica un progrés respecte del conveni que teníem i reforça el nostre compromís amb la seguretat”. En este sentit ha manifestat: “Hem d’estar preparats per allò imprevist, per allò impossible i este conveni ens permetrà estar més preparats per coordinar-nos en situació crítica”.

A la signatura del conveni, que ha tingut lloc a la delegació del govern de la Generalitat a Tarragona, també han assistit el delegat del govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin; el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Ramon Parés; el director general de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, José Antonio Gago, les directores dels serveis territorials d’Interior a Tarragona i Terres de l’Ebre, Rosanna Camps i Eva M. Ruiz, i la subdirectora general tècnica dels Bombers de la Generalitat, Anna Martín, entre altres autoritats.

Aturada del reactor de la nuclear Ascó-2

La central nuclear Ascó II ha dut va començar a migdia del dilluns passat una seqüència de parada, que va completar dimarts 20 de gener. Esta aturada va ser anunciada per la central amb un dia de retard, dimecres 21, segons informa la pàgina web de dialEC. En la breu nota informativa, l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs explica que la parada va ser “programada per a dur a terme una intervenció als transformadors” i que “un cop finalitzats els treballs, la planta tornarà a sincronitzar-se a la xarxa elèctrica i operar amb normalitat”. Segons l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs, el reactor tornava a operar avui a plena potència. El Consell de Seguridad Nuclear no ha publicat cap nota informativa sobre este fet, tot i que a l'apartat sobre l’estat operatiu d’Ascó II figura l’aturada com a no programada.