La nova escola Lo Canalero de Roquetes en presenta l'oferta educativa

Es posa en marxa amb sis tallers de ball, cant i instruments tradicionals ebrencs i el I Curs de Cant Versat en Llengua Catalana

Redacció
13 de gener del 2015
Actualitzat el 14 de gener a les 10:43h
Presentació de l'oferta educativa de l'Escola de Música Tradicional Ebrenca ‘Lo Canalero’.
Presentació de l'oferta educativa de l'Escola de Música Tradicional Ebrenca ‘Lo Canalero’. | Cedida

La nova Escola de Música Tradicional Ebrenca Lo Canalero de Roquetes n'ha presentat l'oferta educativa, amb cursos i tallers centrats en diferents aspectes del patrimoni etnomusical de les Terres de l’Ebre, i en la qual estan involucrats una trentena d’especialistes del sud de Catalunya, però també de València, Alacant, Mallorca, Àvila i Bilbao.

En concret, esta singular aula de formació, impulsada per l’associació de recerca etnogràfica Espai de So de Tortosa, ha programat per al primer trimestre sis cursos i tallers oberts a tot el públic interessat en la cultura tradicional ebrenca, com ara el ball tradicional de les Terres del’Ebre, guitarra tradicional, pandereta, cant versat: jota, albades, garrotí, guitarró i tiple tradicionals i castanyetes.

Sofia Morales, coordinadora  de l’escola i professora del taller de cant versat, ha afirmat que “amb estos tallers volem que els roquetencs i la resta d’ebrencs tornen a sentir-se atrets pel patrimoni etnomusical de la nostra terra a partir de continguts i visions noves, i redescobrisquen la música, ball i cant tradicionals ebrencs d’una manera lúdica, activa i seriosa”.

Així mateix, i amb la idea d’aportar nous coneixements allunyats de tòpics, la versadora Sofia Morales i l’etnògraf valencià Lluís-Xavier Flores han organitzat el I Curs de Cançó Versada en Llengua Catalana i acompanyament coreocomusical. Es tracta d’un curs de 40 hores dirigit a aficionats a la poesia improvisada (com la jota tortosina) i a mestres i professors, que aplegarà a Roquetes una vintena d’especialistes de la cançó versada i improvisada pròpia de les terres catalanoparlants. Es tracta, segons Lluís-Xavier Flores “d’un curs que oferirà eines i materials perquè els aficionats coneguen amb profunditat l’art d’improvisar i perquè també els docents aprenguen a com treballar la cançó i la música tradicionals en les aules com un recurs didàctic”. El curs tindrà lloc durant sis caps de setmana repartits entre els mesos de gener i juny, i els inscrits rebran un certificat oficial expedit per l’Institut de Ciències de l’Educació i el departament de Cultura.

Francisco Ollé, regidor de Cultura de Roquetes i nét del versador Pepe, lo Canalero, afirma que “les activitats d’esta escola posen en relleu la figura d’un popular roquetenc com era lo Canalero i actualitza el seu llegat, però alhora convertix la nostra localitat en el centre de la difusió i promoció de la música tradicional a les Terres de l’Ebre gràcies a persones amb reconeguda solvència acadèmica en el tema”. En este sentit, Sofia Morales, Lluís-Xavier Flores i altres professors de l’escola estan duent a terme un treball d’investigació que ha estat becat pel Museu de les Terres de l’Ebre i la Generalitat de Catalunya.