Monument franquista sense consulta

Tombada la moció d'ICV-ET que reclamava sotmetre el futur del monument a la voluntat ciutadana | El govern de CiU sosté que per fer la consulta cal saber abans les alternatives i el cost

Sílvia Berbís
12 de gener del 2015
Actualitzat el 13 de gener a les 15:26h
Fa 50 anys que la silueta del monument franquista marca la façana fluvial de Tortosa.
Fa 50 anys que la silueta del monument franquista marca la façana fluvial de Tortosa. | Sílvia Berbís

No hi ha compromís per fer la consulta sobre el monument franquista clavat al riu Ebre a Tortosa des de fa 50 anys. La moció que reclamava este compromís de l’Ajuntament, presentada per ICV-ET, ha rebut el suport d’ERC i el PSC, però ha estat tombada amb els vots de CiU, el PP i Plataforma per Catalunya. CiU ha acusat ICV d’apropiar-se de la seua proposta urbanística que afecta el monument i assegura que abans de plantejar cap consulta sobre el seu destí “cal redactar el projecte executiu que desplegue el pla urbanístic de la zona aprovat pel nostre govern, cal quantificar la inversió, tramitar les autoritzacions i buscar els recursos”, segons ha exposat la portaveu convergent Meritxell Roigé.

ICV reclamava que el compromís de consultar la ciutadania fos pres ara. La moció presentada al ple –l’ultima va ser debatuda el 2010, quan els vots de CiU i el PP van tombar també la moció del Casal Panxampla, avalada per gairebé 900 signatures, que instava a retirar el monument- demanava impulsar enguany la construcció d’una passarel·la de vianants i bicicletes on estava situat l’històric pas de barques a partir de l’execució del Pla especial urbanístic de la zona, que preveu la remodelació del tram urbà entre la plaça del Paiolet i l’Escorxador. I aprofitant que esta actuació afecta la pilastra on des de fa mig segle s’erigix el polèmic monument, ha demanat “impulsar la convocatòria d’una consulta ciutadana on els tortosins i tortosines, a partir d’exercir el dret a decidir, i amb diferents propostes, puguen expressar quina és llur voluntat amb el destí del monument de la Batalla de l’Ebre”.

CiU, però, ha assegurat sentir-se “pares de la criatura”, en referència al pla urbanístic i també a la consulta, “però per tal que siga una veritable consulta, cal haver presentat les alternatives i saber-ne el cost”, ha dit Roigé, que ha criticat ICV per fer “electoralisme de curta volada”.

El portaveu ecosocialista Jordi Jordan ha lamentat “la dreta i l’extrema dreta s’ajunten per evitar un compromís de deixar en mans dels ciutadans el futur de monument”.

Tampoc ha estat aprobada la moció també sobre el monument presentada per Plataforma per Catalunya, en este cas reclamant la seua reparació, manteniment i il·luminació. El PP, però, hi ha votat a favor, tot defensant la conservació d”'una de les icones més importants que té Tortosa, tenint en compte que és un dels monuments més fotografiats”, ha afirmat el popular Xavier Dalmau.

Este monument fou encarregat per commemorar els 25è aniversari de la Batalla de l'Ebre, a iniciativa del Consell Provincial del Movimient, el 1962. La comissió executiva, de la qual en formava part l’alcalde Joaquim Fabra, entre d'altres, va escollir el disseny de l’escultor Lluís Maria Saumells. El monument que Franco va vindre a inaugurar personalment el 1966 davant una gran gernació, s’erigix sobre una de les pilastres de l’antic pont de la Cinta, que havia estat destruït durant la retirada de les milícies republicanes l'abril del 1938. Amb una alçada de 45 metres, està fet de ferro forjat i es compon de dos piràmides estilitzades, una coronada per una àguila de grans dimensions que amb les urpes sostenia el "Víctor de Franco", el seu anagrama personal -retirat als anys 1980 per l’Ajuntament junt amb una de les inscripcions-, i una segona on s’eleva per la figura d'un combatent que estira una estrella cap al cel. L’any 2005, el nou planejament urbanístic, aprovat pel govern d’esquerres local, va catalogar l’estructura com a bé integrant del patrimoni cultural català i tres anys després el govern local de CiU i ERC va traure les plaques que commemoraven la inauguració del monument.

Avui en dia, cap administració se’n fa càrrec del manteniment. Degenera, però es manté ferm, representant allò que alguns consideren una perpetuació de la humiliació que els vencedors van clavar al mig del riu en una zona devastada per la batalla de l’Ebre.