Andreu Carranza, premi Josep Pla

L'escriptor asconenc d'origen i veí de Flix s'alça amb el 47 Premi Josep Pla gràcies a l'obra 'El poeta del poble', sobre el poeta Jacint Verdaguer.

Redacció
06 de gener del 2015
Actualitzat el 07 de gener a les 17:21h
Andreu Carranza.
Andreu Carranza. | Cedida

 

Andreu Carranza s'ha alçat la nit d'este dimarts amb el 47 Premi Josep Pla de prosa en llengua catalana d'Ediciones Destino gràcies a l'obra El poeta del poble, que versa sobre el poeta Jacint Verdaguer.

Carranza s'ha imposat entre les 22 obres presentades al guardó, procedents majoritàriament de l'àmbit catalanoparlant, i entre les quals predominen les ambientades en el present en el sentit ampli.

L'escriptor, que s'havia presentat al concurs convocat amb el fals títol d'El poeta, és coautor de La clau de Gaudí (Rosa dels Vents, 2007), en què va convertir l'arquitecte català en peça clau d'una profecia mil·lenària envoltada d'obscurantisme i esoterisme.

El poeta del poble narra la vida de Jacint Verdaguer, arrencant a l'època daurada com a conseller del marquès de Comillas i "príncep dels poetes" i resseguint-ne l'evolució fins a les polèmiques que van marcar el darrer tram de la seua vida, amb enfrontaments públics amb la jerarquia eclesiàstica. 

Carranza va tornar el 2009 a la novel·la d'autor amb la Impremta Babel (Temes d'Avui / Columna), en homenatge als llibres censurats i per tal de narrar la força amb la qual estes obres sobreviuen en els temps de repressió.

El jurat del premi, dotat amb 6.000 euros i lliurat en un sopar de gala a l'hotel Palace de Barcelona al costat del premi Nadal, està format per Sebastià Alzamora, Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Àlex Susanna i Ester Pujol.

Tot i que va nàixer a Ascó el 1957, Carranza viu a Flix des de fa anys com un veí més. De fet, va ser el pregoner de les festes majors del poble el 2007. En els darrers anys, a més, ha desenvolupat també la seua faceta com a músic com a membre del grup de rumba ebrenc Lo Gitano Blanc.

Carranza és, a més, uns dels col·laboradors amb què compta aguaita.cat des de l'inici. Al blog que precisament du el nom del seu grup musical, Lo gitano blanc, podeu llegir els articles publicats a este mitjà.