Els Podemos ebrencs

Només 5 poblacions del territori han arribat a conformar una estructura municipal amb secretari general | A Tortosa, la població amb més inscrits, sospesen dos fórmules per presentar-se a les municipals

Sofia Cabanes
05 de gener del 2015
Actualitzat el 07 de gener a les 15:49h
Podemos Ebre
Podemos Ebre
Divendres passat van ser publicats els resultats del procés electoral intern de Podemos per constituir les estructures municipals a través seus secretaris generals i del consell ciutadà. Tot i que 37 municipis del territori tenen algun inscrit a Podemos (són una quinzena les poblacions amb cap inscrit a la nova formació política), només 5 municipis de les Terres de l'Ebre (Tortosa, Amposta, la Ràpita, Alcanar i l'Aldea) han culminat este procés de formació d'estructures municipals -segons consta a la web oficial de la formació- i podrien arribar, d'aquí al maig, a conformar llistes per a les eleccions municipals.
 
 

Joan Serrallach, secretari general de Podemos a Tortosa

 
El secretari general de Podemos a Tortosa és Joan Serrallach, amb 26 votants (i 9 papeletes en blanc). En el cas de la capital de vegueria, la web de la formació també ens mostra qui conformarà el consell ciutadà. Seràn en este ordre: Eva Guasch Bosch (27 votants, 84.38 %); Jofre Mayor (25 votants, 78.12 %); Toni Garcia (23 votants, 71.88 %); R. Mària Merino (23 votants, 71.88 %); David Sastre Belmar (21 votants, 65.62 %) i Gustavo Luengo Rodríguez (21 votants, 65.62 %).

En el document politicoorganitzatiu, Podemos Tortosa subratlla que vol presentar-se a les eleccions municipals. Com que segons les directrius del partit no ho podran fer sota les sigles de Podem/Podemos, han ideat dos fórmules basades en les candidatures d'unitat popular. La primera passaria per crear un Guanyem Tortosa, que emularia la plataforma d'Ada Colau a Barcelona, una fórmula que permetria "aglutinar tots els moviments en una única plataforma", en clara al·lusió a la candidatura de Movem i de la CUP. Si això no resulta, el "pla B" passaria per crear la candidatura Sí se Puede, promoguda íntegrament pel cercle de Podemos a Tortosa.

Tortosa és el municipi de les Terres de l'Ebre amb més inscrits a Podemos, un total de 101.

Francisco José Geira Cano, secretari general de Podemos a Amposta

 
Dels 56 inscrits al cercle de Podemos a Amposta només 3 van votar a favor del qui serà a partir d'ara el secretari general i únic candidat al procés (7 persones més van votar en blanc). Nacut a Alcanar el 1951, Francisco José Geira ha treballat tota la vida a l'Oficina d'Enginyeria en cimenteres de la multinacional mexicana CEMEX, fins que es va jubilar el 2009. Entre els seus propòsits es troba "acabar amb la corrupció dels polítics a tos els nivells i portar-los a la presó no sense abans tornar els diners robats".


Jordi de la Cruz, secretari general de Podemos a la Ràpita

 
Amb un total de 21 vots a favor i 2 en blanc, el secretari general de podemos a la Ràpita és Jordi de la Cruz, un jove de 28 anys d'origen barceloní però que fa més de 15 anys que viu al municipi del Montsià. "Em considero part d'una generació perduda, de joves preparats, obligats a emigrar o a no poder oferir el nostre treball a la societat. Això em motiva a fer un pas per intentar canviar la nostra situació social i política", afirma en la seua presentació a la web. A la Ràpita Podemos té un total de 50 inscrits. El nou secretariat s'ha marcat el 20 d'abril com a data límit per decidir si presenten una candidatura d'unitat popular a les eleccions municipals.
 

 

Javier Caballer, secretari general de Podemos a Alcanar

 
A Alcanar s'ha viscut una ajustada disputa entre dos faccions. La liderada per Javier Caballé Sancho, que ha acabat guanyant amb 7 vots, i la d'Ana Maria Fabregat (professora d'història i ex del PSUC), que n'ha obtingut 6. 

Javier Caballé és llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Bilbao. "El que em preocupa sobremanera són els 2800000.- Nens i nenes en risc d'exclusió social", escriu a la seua presentació. Com a la Ràpita, Podemos Alcanar s'ha marcat el 20 d'abril com a data límit per decidir si presenten una candidatura a les municipals. El municipi té 23 inscrits a Podemos.

Marina Chavarria és la secretària general de Podemos a l'Aldea.

 
L'últim municipi a formar una incipient estructura municipal de Podemos a l'Ebre és l'Aldea. Amb 5 vots a favor i 2 vots en blanc, la nova secretària general de la formació de Pablo Iglesias al poble és Marina Chavarria Castellet. És administrativa comptable des de fa 14 anys. "És extremadament necessari un canvi polític que instaure la transparència política, la igualtat i que acabe amb la corrupció i el malbaratament de diners públics", assegura.  Segons el document politicorganitzatiu de la seua candidatura, l'agrupació local de Podemos a l'Aldea durà per nom Aldeanes i Aldeans ja Podem!. Proposa, a més, una auditoria municipal ciutadana, pressupostos participatius i nous models de finançament municipal.