ERC porta la lluita contra el caragol maçana a Europa

El grup ALE/Verds farà dijous una jornada explicativa del problema | ERC suggerirà a la Unió Europea crear un centre d’investigació sobre la plaga al delta de l’Ebre

Redacció
09 de desembre del 2014
Actualitzat el 10 de desembre a les 16:01h
Imatge d'arxiu de postes de caragol maçana en un camp d'arròs.
Imatge d'arxiu de postes de caragol maçana en un camp d'arròs.

El grup ALE/Verds al Parlament europeu organitza este dijous 11 de desembre una jornada explicativa sobre el caragol maçana, que té com a objectiu conscienciar els tècnics i polítics europeus de la necessitat d’implicar-se en esta problemàtica. La jornada El caragol maçana, un problema europeu comptarà amb la presència de diversos agents afectats per la plaga al delta de l’Ebre, segons ha explicat este matí el president de la Federació de l’Ebre d’ERC, Gervasi Aspa, que ha presentat la jornada a Tortosa.

Entre els assistents a la trobada hi haurà el responsable nacional del sector de l’arròs d’Unió de Pagesos, Daniel Forcadell, i també el representant de SEO/Birdlife a les Terres de l’Ebre, Ignasi Ripoll. Després de lamentar que altres organitzacions convidades no puguen anar-hi, Aspa ha explicat que també es comptarà amb la presència dels diputats d’ERC al Parlament de Catalunya, Dionís Guiteras, portaveu a la Comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i Lluís Salvadó, diputat i portaveu adjunt al Parlament.

La jornada començarà a mig matí amb una trobada amb eurodiputats catalans  i a la tarda se celebrarà una primera reunió amb experts d’Agricultura i Medi Ambient del grup ALE/Verds. Segons afirma Aspa en una nota de premsa, “cal conscienciar-los que este no és un problema ni una amenaça únicament del delta de l’Ebre o de Catalunya és ja un problema europeu que o bé s’atura o es podria expandir a altres països”. Després se celebrarà una altra reunió amb representants de la Comissió Europea, en què hi haurà Dørte Pardo López (Direcció General de Medi Ambient. Programa LIFE), Eric Poudelet (Direcció General de Sanitat i dels Consumidors) i Hugo Almeida (Direcció General d'Agricultura). En acabar, es faran reunions bilaterals amb altres actors interessats i es registrarà una petició a la Comissió Europea i diverses preguntes.

El president republicà ha afirmat que ”este és un tema complex de resoldre i entenem les queixes dels pagesos en el sentit que són sempre els més perjudicats i els qui n’acaben pagant el cost”. Aspa ha apostat per buscar noves vies de finançament en els tres marcs en què es mouen els plans de lluita, com són l’agrari, la conservació dels ecosistemes i la recerca. També ha demanat buscar una coordinació efectiva perquè l’aplicació de les mesures contra la plaga no comporte una reducció de les ajudes agroambientals per als que hi col·laboren. Aspa ha reconegut que “el tema no és fàcil, i ERC estem aquí per ajudar i sumar esforços, per veure si Europa pren més consciència i establim més coordinació entre tots els agents implicats, de manera que no siga sempre el pagès qui acabe rebent la part negativa del problema”.

El polític republicà sosté que “tenim els tècnics, la gent i la capacitat per crear un centre d’investigació i recerca a les Terres de l’Ebre, coordinat per tots els agents, que doten els pagesos, arrossaires i regants d’eines suficients per eradicar la plaga del nostre hàbitat”. Aspa, que ha posat com a exemple la lluita que s’ha fet des del CODE contra el mosquit, ha afirmat que “la Unió Europea hauria de veure que té una gran oportunitat per crear un gran centre de referència mundial que investigue i treballe, no només contra el cargol poma, sinó també contra altres espècies invasores que malmeten el nostre ecosistema”. ERC, a més d’explorar les possibilitats de crear este centre, demanarà a la Unió Europea més esforços, mitjans, investigació i eines per fer una lluita més efectiva contra el caragol maçana i especialment per protegir el pagès.