Protesta dels arrossaires a l'arribada del conseller Pelegrí a Amposta

El conseller d'Agricultura ha anunciat el pagament dels ajuts agroambientals pendents a partir del 15 de desembre

S.C.
05 de desembre del 2014
Actualitzat el 07 de desembre a les 9:58h
Representats d'Unió de Pagesos, Prodelta i Asaja han rebut el conseller.
Representats d'Unió de Pagesos, Prodelta i Asaja han rebut el conseller. | S.C.
El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha anunciat este migdia des d’Amposta el pagament del 40 % de les ajudes agroambientals destinades a l’arròs corresponents el 2013 i que encara restaven pendents d’abonar al sector.  

Concretament, segons ha anunciat Pelegrí, l’Estat s’ha compromès a fer el pagament de la seua part el 15 de desembre. La partida s’aprovarà al Consell de Ministres de divendres vinent.

El conseller s’ha trobat en arribar a Amposta per inaugurar la Fira de Mostres amb la concentració unitària d’una cinquantena de persones d’Unió de Pagesos, Prodelta i Asaja, que li han reclamat el cobrament d’estos ajuts.

"Entenc l'angoixa i la respecto, però entenguen també que nosaltres fem tot el que podem d'acord amb les nostres circumstàncies per a fer possible ajudar el Delta, el sector de l'arròs i el sector agrari en conjunt", ha declarat el conseller. Pelegrí ha recordat que els pagaments de l’arròs es fan a any vençut, “perquè l’avaluació tècnica sobre les condicionalitats d’aquestes ajudes es fan a gener del següent any”. Enguany, però, no va ser fins al juliol que es va abonar la part corresponent del 2013 de les administracions catalana i europea i encara resta pendent un 40 % de l’Estat (entre 1,5 i 1,7 M€). “Com a pagesos ja tant ens fa saber qui és el responsable, volem cobrar la part dels ajuts que ens fa falta, perquè el sector està al límit”, ha exposat el president de la Cambra arrossera d’Amposta i vicepresident de Prodelta, Miquel Fàbregas.

A més, conseller i sector arrossaire han acordat reunir-se properament per abordar la pròxima campanya de lluita contra la plaga del caragol maçana. “Pel que fa al caragol maçana, tenim la percepció que el conseller no valora realment la gravetat de la situació. Hem pactat fer una reunió a la Generalitat amb ell tant aviat com siga possible per coordinar el proper any”, ha reblat, per a seua banda, el responsable del sector de l’arròs a Unió de Pagesos, Dani Forcadell.

“Entenem que la situació és crítica”, ha contestat Pelegrí, que també ha subratllat que des de la conselleria “s’ha intentat actuar sempre amb el màxim consens”. “ Fins avui el mètode més eficaç és la salinització, però es respectarà la voluntat dels arrossers, que hi estan en contra. Malgrat, hem de ser conscients que hem d’aportar solucions”, ha sentenciat.

Segons el sector arrossaire caldria fer reunions bilaterals entre l’Administració i arrossaires “d’una forma molt més assídua” i “marcar un full de ruta clar amb alternatives”, ha remarcat Forcadell.
 

Pancarta amb què el sector arrossaire ha rebut el conseller. Foto: S.C.