L'alcalde d'Ascó declararà com a imputat per contractar advocats des del consistori amb «fins personals»

El cap de l'oposició va titllar de "nazi" Rafel Vidal en el transcurs d'un ple | La junta de govern local va contractar els serveis d'un gabinet per 17.300 euros per querellar-se contra el regidor

Sofia Cabanes
22 de novembre del 2014
Actualitzat el 24 de novembre a les 8:52h
Anna Oliveras, Laura Borràs i Rafael Vidal, al lliurament del XXV Premi de Narrativa Vila d'Ascó.
Anna Oliveras, Laura Borràs i Rafael Vidal, al lliurament del XXV Premi de Narrativa Vila d'Ascó. | Cossetània Edicions
L'alcalde d'Ascó, Rafel Vidal, haurà de declarar el pròxim 3 de desembre al Jutjat d'Instrucció de Gandesa com a imputat arran d'una denúncia de l'oposició per presumpta malversació fons públics.

Vidal ha estat citat a declarar en el marc de les diligències prèvies per la denúncia de l'oposició que l'acusa d'haver contractat els serveis jurídics d'un gabinet d'advocats a través de l'Ajuntament per presentar una querella per injúries i calúmnies contra el cap de l'oposició, Antonio Casanova (IA-FIC).

El fets es remunten al juliol del 2013 quan Casanova hauria titllat de "dictador" i "nazi" l'alcalde d'Ascó per no deixar-lo parlar al ple. Arran d'això, l'alcalde va presentar una querella contra el regidor en considerar que s'havia atacat el nom de la institució.

El 13 de febrer d'enguany la junta de govern local va contractar els serveis jurídics d'un gabinet d'advocats per un import de 17.300 euros més IVA amb esta finalitat. "Els 17.300 era l'import a pagar fins l'interposició  de la querella. A banda, es van pactar despeses de desplaçament i altres i també a partir d'aquí es probable que es fixessen altres honoraris", relata Antonio Casanova. L'oposició subratlla que "la junta no tenia competències per contractar serveis jurídics" i, per això, a més de l'alcalde, van denunciar els altres 3 regidors de la junta de govern per malversació de fons públics. Fonts municipals, però, defensen que l'acord es va prendre amb la supervisió dels funcionaris públics, que no hi van veure cap objecció.

Casanova insistix que les seues paraules "eren un retret a la forma d'actuar" de Rafel Vidal "en cap cas un insult a la institució a qui tinc tot el respecte". ​ "El primer que va fer este alcalde quan va entrar va ser canviar el sistema de megafonia de manera que és ell qui controla els micros dels altres regidors des del seu lloc. És un home que fuig del debat, del que no li agrada no en vol sentir parlar i talla la paraula. Per això vaig dir vostè és un nazi i ens vam aixecar i vam marxar. Però era un retret a la seua manera d'actuar". "Si ell se sent ofès té dret a querellar-se però pagant de la seua butxaca, com he fet jo, però no té dret a utilitzar els diners de l'Ajuntament amb fins personals", afegix Casanova. 

No ho va entendre així Vidal, que va considerar estes paraules com un insult a la figura de l'alcalde i per això va presentar la querella des del consistori. Esta és la versió que defensarà l'alcalde el 3 de desembre.

La mala maror entra ambdós ve de fa temps. Casanova va ser alcalde d'Ascó entre 1999 i 2007, mentre que Rafael Vidal va ser regidor a l'oposició entre 2003 i 2007, fins que a partir d'aquelles eleccions van intercanviar els papers.