La PDE denuncia el govern espanyol davant d’Europa pel pla de l’Ebre

Representants de la PDE entregant la denúncia davant la representació de la Comissió Europea a Barcelona.
Representants de la PDE entregant la denúncia davant la representació de la Comissió Europea a Barcelona. | PDE
Sílvia Berbís
19 de novembre del 2014
Actualitzat el 21 de novembre a les 9:17h

La lluita jurídica de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) contra el pla de conca davant les autoritats europees ja està en marxa. Una comissió de la PDE s’ha personat este matí davant la representació de la Comissió Europea a Barcelona per presentar una denúncia contra el govern espanyol per aprovar un pla que incomplix directives europees i posa entre les cordes la supervivència del delta de l’Ebre i els valors de la tercera zona humida de la mediterrània. La denúncia té com a objectiu que les institucions europees intervinguen davant l’executiu espanyol “per obligar-lo a modificar el pla de conca i l’insuficient règim de cabals ambientals que preveu per al tram final del riu Ebre i el Delta”, segons ha explicat la portaveu de la Plataforma, Matilde Font, després de fer efectiva la presentació de la denúncia.

L’expedient que ha presentat la PDE incorpora també les preguntes que s’han plantejat al Parlament europeu sobre el pla en els últims temps i també les respostes de la comissió. A més, s’hi ha adjuntat la queixa que el moviment antitransvasament va presentar davant la comissió de peticions l’any passat, abans que el pla fos aprovat, motiu pel qual no estava previst que fos resposta.

“Actualment a Europa s’estan revisant tots els plans de conca i confiem que es tinga en compte tota la informació que aportem per modificar el pla, o d’altra manera s’haurà d’apel·lar al Tribunal de Luxemburg”, sosté Font.

La deixadesa del govern català

La PDE ha volgut denunciar també públicament la “deixadesa” del govern català  a l’hora de complir amb la seua obligació pel que fa a la planificació de la Xarxa Natura 2000, una acció que resultaria un instrument clau de combat contra el pla perquè podria aportar raons a les autoritats europees per exigir un cabal mínim de l’Ebre superior al previst pel pla i, d’esta forma, obligar a modificar-lo. El govern català, però, no només no ha enllestit esta tasca que pertany a l’àmbit de la seua competència, sinó que tampoc ha complit el mandat del Parlament de presentar una queixa a Europa. “Els havíem demanat que s’afanyessen a enllestir esta tasca, perquè a més és una obligació que estan incomplint”, ha lamentat Font.