L'enderroc de les cases de la catedral, entre les grans inversions previstes pel 2015 a Tortosa

Redacció
18 de novembre del 2014
Actualitzat el 28 de novembre a les 9:55h
L'actuació a la façana fluvial davant la catedral és una de les més destacades entre les previstes el 2015.
L'actuació a la façana fluvial davant la catedral és una de les més destacades entre les previstes el 2015. | Sílvia Berbís

La reordenació de la plaça Mossèn Sol (529.000 euros), l’enderroc de les cases del davant de la catedral (490.000), l'actuació al parc del Castell (350.000) com a continuació del passeig de Ronda i la finalització de l'avinguda Canigó (112.000), a banda d’una actuació d’un milió d’euros que l’alcalde no ha volgut revelar a l’espera de concretar-la més endavant, són les principals inversions previstes per l’Ajuntament de Tortosa pel 2015. Es tracta d’obres que es finançaran amb romanents i noves subvencions, al marge de les quals hi ha les inversions reals previstes en el pressupost, que no arriben als 300.000 euros, 210.000 dels quals es destinen a millores en la via pública. El pressupost per a l’any vinent, que ha estat presentat avui per Ferran Bel i la tinent d'alcalde d'Hisenda, Matilde Villarroya, i que es portarà a aprovació al ple extraordinari del 24 de novembre, puja a 31,1 milions d’euros, molt similar a l’exercici anterior, que arriba a 62.3 milions incloses les societats i organismes autònoms, un 1,90 % superior al de 2014. L’últim pressupost del mandat està condicionat un cop més, segons han destacat els representants de l’equip de govern que el presenten, per l’obligació de contenir la despesa i eixugar un deute que, tal com ha volgut remarcar l’alcalde, “torna a nivells del 2007”. Així, este any vinent es destinaran 5,5 milions d'euros a una nova amortització de deute, fet que deixa l'endeutament en 38 milions d'euros. 
 

Bel i Villarroya han presentat els últims pressupostos del mandat. Foto: Ajuntament de Tortosa

Amb tot, la despesa financera es reduïx un 33,5 %, “a causa del menor endeutament i de la negociació de les condicions amb les entitats financeres”, explica la nota de premsa emesa per l’Ajuntament. "Hem endreçat i ordenat les finances municipals en el context econòmic més complicat en molts anys, i ho hem fet transformant la ciutat i patint la falta de pagament dels compromisos d'administracions superiors, especialment la Generalitat", ha apuntat Bel. El govern deu al consistori a hores d'ara sobre 7 milions d'euros. D'altra banda, la responsable d'Hisenda ha recordat que "els pilars sobre els quals se sustenta este pressupost són la millora de la gestió de la recaptació i la racionalització de la despesa", i s'ha mostrat convençuda que estos comptes "permeten fixar les bases del futur creixement de la ciutat amb garanties".

Pel que fa a les despeses, han posat èmfasi en la promoció de la ciutat i la dinamització turística. L'alcalde ha recordat que l'Ajuntament manté l'aportació en turisme malgrat la finalització del Pla de Foment. Així mateix, “s'incrementen les partides destinades a ajudar als col·lectius més desafavorits, de manera que les ajudes al menjador social i les d'urgència a les famílies més necessitades creixen per sobre del 40 %”, afirmen.

Finalment, l'alcalde ha volgut destacar que les transferències corrents a les EMD s'han incrementat un 38,35 % en els últims 4 anys, aplicant el conveni subscrit el 2011.