Amposta posa en marxa un centre investigació de materials compòsits

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, i l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré, inauguren el CETECOM | Les instal·lacions, que es troben al polígon de l'Oriola, han suposat una inversió d'1,8 M€

Redacció
14 de novembre del 2014
Actualitzat el 28 de novembre a les 9:49h
Visita al centre de les diferents autoritats.
Visita al centre de les diferents autoritats. | S.C.

L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, i el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, han inaugurat este divendres al matí el Cetecom, el centre tecnològic dedicat a la recerca, el desenvolupament i la investigació de materials compòsits i les seues aplicacions en els sectors naval, aeronàutic i de les energies renovables.

L’edifici, que compta aproximadament amb 900 m2 útils, està situat al parc tecnològic de l’Oriola d'Amposta, en una parcel·la de 55.000 metres quadrats i compta amb el suport d’Acció 10, organisme del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. També hi ha donat suport la Diputació de Tarragona i s’ha realitzat amb fons del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). La inversió total en la construcció de l’edifici i l’adquisició dels equips de investigació ha estat d'1.800.000 euros, 1 milió dels quals s’ha aportat a través del Fons de Reindustrialització amb què s’ha adquirit la maquinària, i els 800.000 restants s’han aportat a través del FEDER i l’Ajuntament d’Amposta. 

L’alcalde d’Amposta, Manel Ferré, ha destacat la importància de les inversions en investigació i desenvolupament de materials industrials com el compòsit i ha explicat que l’administració ha de donar a estes iniciatives “l’empenta inicial necessària perquè el projecte comence a caminar fins que siga viable per si sol”. Al mateix temps, Ferré ha destacat el llarg recorregut que té en l’actualitat la investigació en els materials compòsits en el sector automobilístic, per exemple, donada la darrera directiva europea que obliga a la reducció de les emissions de CO2 dels vehicles. L’alcalde ha acabat assegurant que esta “és una gran oportunitat per a la ciutat i continuarem apostant”.

D'altra banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha remarcat que Catalunya compta amb sis grans centres tecnològics per “estructurar una aposta que ens faça ser més competitius a Europa i acomplir el nostre propòsit fonamental que és que a tot Catalunya hi haja més indústria, per tant més economia i més empreses, perquè això significa més ocupació i més benestar i cohesió social”.

El Cetecom aposta per l’excel·lència i té com a objectiu desenvolupar la investigació, la transferència tecnològica i la formació i assajos, de manera que esdevinga un referent en el desenvolupament d’activitats d’R+D+i (recerca, desenvolupament i investigació) i alhora siga un centre d’excel·lència en el camp dels materials compòsits que inclou materials com la fibra de carboni, fibra de vidre o els termoplàstics reforçats.

El resultats que s’obtinguen aniran orientats a multitud de sectors ja que el seu punt fort rau en el seu potencial d’aplicacions a tota mena de produccions industrials a mercats com l'eòlic, automoció, ferroviari, hidràulic, nàutic i marítim, aeronàutic, mobiliaris interiors o la construcció. Es tracta de sectors industrials que requerixen una constant innovació tecnològica i científica d’alt valor afegit i que configura un mercat amb un gran potencial de creixement en els propers anys, segons indiquen els experts.