Els membres de la PAH són desallotjats pels Mossos després de la segona nit a CX

L'entitat bancària no s'ha avingut a la petició d'un lloguer social per a un veí pendent de desnonament | La Plataforma sosté que CX té més de cent pisos buits a Amposta

S. Berbís
05 de novembre del 2014
Actualitzat el 08 de novembre a les 10:34h
El desallotjament per part dels Mossos d'Esquadra s'ha produït a les 9 del matí.
El desallotjament per part dels Mossos d'Esquadra s'ha produït a les 9 del matí. | Sílvia Berbís

ACTUALITZACIÓ 7 DE NOVEMBRE, 11.30 h. | Arriba el desallotjament
 
Els Mossos d’Esquadra han desallotjat a les 9 del matí la dotzena de membres de la PAH Terres de l’Ebre, que han passat la segona nit a la sucursal de Caixa Catalunya ubicada a l’avinguda Alcalde Palau d’Amposta, en una ocupació per reivindicar un lloguer social per a un veí del municipi pendent de ser desnonat en breu. El desallotjament, que s’ha produït de comú acord, ha estat envoltat de tensió tant pel cansament acumulat per part de les persones que han dut a terme la protesta, com sobretot pel fet que l’entitat bancària no s’ha avingut a acceptar la demanda de la PAH ni ha anat més enllà de proposar un lloguer de 270 euros que Àngel Reche, el veí pendent de desnonament, no pot assumir amb la prestació de 426 euros que percep. I això, segons ha denunciat Txell Teruel, portaveu de la PAH Ebre, que “Catalunya Caixa, una entitat que ha rebut 12 mil milions d’euros de diner públic, té en l’actualitat una cartera de més de 100 dels 443 pisos buits en total que hi ha a Amposta". Bankia, ha afegit, en té altres 154 per ocupar. 

 
Teruel ha lamentat “la manca de sensibilitat i empatia” mostrada pels responsables de l’entitat bancària davant la situació que travessa el que va ser el seu client comprant un pis a través d’una hipoteca fa deu anys, que ara no pot pagar. “La banda criminal i el sistema econòmic ens porta a tot això”, ha apuntat. La portaveu de la PAH també ha qualificat de “pedaç” la proposta que els ha fet arribar avui mateix l’Ajuntament d’Amposta, que ha actuat com a mediador amb l’entitat. Esta proposta consistix en facilitar un pis d’urgència de l’Ajuntament durant sis mesos per tal que el veí es quede sense sostre, la renovació de l’ajut alimentari de què gaudia des del 2011 i la “possibilitat d’entrada a un pis de la Mesa d’emergència com a opció d’obtindre un habitatge estable i amb preu de lloguer adaptat als seus ingressos reals”, a més de “activar tots els instruments disponibles per a iniciar una recerca activa de feina” i valorar “possibles prestacions econòmiques en un futur”. La PAH sosté que, amb tot, “Àngel seguix estant com estava fa 48 hores”.

Un cop acabat el desallotjament, que s’ha produït de forma pacífica, el veí afectat ha patit un defalliment al carrer i ha hagut de ser atès en l’ambulància.

Un moment de la tancada exigint una solució per a l'Angel. Foto: Josep Maria Solà.


Actualització 6 de novembre, 20.44h | Segona nit a la sucursal

Una dotzena de membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) Terres de l’Ebre passaran la segona nit a la sucursal de Catalunya Caixa a Amposta que van començar a ocupar este dimecres, davant la negativa de l’entitat bancària a accedir a un lloguer social per a un veí de la ciutat.

Davant la posició inamovible de CX, que continua aferrant-se a la dació en pagament, la PAH continuarà ocupant la seu de l’oficina bancaria, situada a l’avinguda Alcalde Palau 55.

L’Ajuntament d’Amposta, tal com informa en un comunicat, ha fet de mediador entre la PAH Terres de l’Ebre i els responsables de l’entitat financera, i ha assegurat que “tenim ja activats tots els recursos de què disposem a l’ajuntament en cas que no puguem solucionar la situació entre el banc i el ciutadà”, apunta la regidora Laia Subirats. En este sentit, la regidora ha especificat que estos recursos inclouen els protocols per proporcionar-li al veí d’Amposta un pis d’urgència social i el sistema de recursos d’ajudes i recerca de feina, de manera que “no es quedi a l’atur i sense casa”.

Al llarg del dia d’avui, els partícips en la protesta han rebut visites i mostres de solidaritat. També el jutge els ha fet arribar un mandat judicial en el que els instava a identificar-se, petició a la que s’han negat. El jutge, però, no ha ordenat el desallotjament.

Actualització 6 de novembre, 12:00h  | 24 hores sense treva

La PAH Terres de L'Ebre ha informat a les 12 d'este migdia que la tancada a l'oficina de CX, a l'oficina de l'Av. Alcalde Palau, 55 d'Amposta continua. Així doncs, es compleixen 24 hores de la protesta, que denuncia la situació d'Angel, veí d’Amposta, que està a punt de perdre la seua llar.

Segons informa la PAH, a hores d'ara CX es nega a negociar i ha comunicat a la Plataforma que no tenen intencions de cedir a les seues demandes de mínims, un lloguer social assequible per a l'Àngel. 

Pel que fa a l'Ajuntament d'Amposta, la PAH informa que els hi ha estat comunicat qie "intentaran buscar solucions per donar resposta a la situació d'emergència habitacional", en la que es troba este veí.

La PAH tem a hores d'ara un imminent desallotjament de l'oficina, per això fa una crida a que tot aquell que puga s'aprope com a mostra de suport. 

Informació 5 de novembre | Comença la tancada

Protesta a les oficines de l'entitat bancària. Foto: PAH Ebre

Fins a mig centenar de membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a les Terres de l’Ebre s’han arribat a concentrar a una sucursal de Caixa Catalunya a Amposta en els moments més àlgits d’una protesta que continua, ara amb una vintena de manifestants, i que no demana res més que un lloguer social.

Un lloguer social per a un veí d’Amposta, Àngel, que va comprar un pis a través d’una hipoteca amb l’entitat ara fa 10 anys i que en no poder pagar les quotes, quan va perdre la feina, demana una mesura que fins ara l’entitat bancària li ha negat. “Després de molt de temps negociant amb CX vam aconsesguir arrencar la pació en pagament però Àngel només cobra la prestació de 426 euros i per tant, necessitarquedar-se al seu pis amb lloguer social. L’entitat es nega a concedir-li el lloguer social, és a dir, vol efectuar un desnonament silenciós”, denuncia la PAH Ebre.

La Plataforma sosté que "no podem permetre que una entitat rescatada amb més de 12mil milions d’euros públics es permeta el luxe de no donar cap contrapartida social. Ja n’hi ha prou del traspàs de recursos públics a les entitats financeres sense cap tipus de contrapartida social”.

Davant la situació en la que es troba Àngel, que tenem puga desembocar en un desnonament al desembre, la PAH està disposada a continuar la seua protesta a la sucursal bancària i fins i tot passar-hi la nit. Així ho ha assegurat a aguaita.cat la portaveu Txell Teruel: “No volen negociar, es neguen a arribar a un lloguer social que li permeta a Àngel poguer asumir el cost i pagar els subministraments i cobrir les necessitats bàsiques amb dignitat, així que no ens mourem d’aquí fins que no ens donen una solució real”.

La PAH Ebre també exigix a l’Ajuntament d’Amposta “que es posicione i que exigisca a l’entitat una solució viable per a l’Àngel”.