L’Escola d’Art recupera un retaule barroc de 32 peces de la Catedral

Redacció
01 de novembre del 2014
Actualitzat el 03 de novembre a les 8:59h
L'Escola d'Art i Disseny de Tortosa acull l'exposició que detalla el projecte d'intervenció al retaule barroc.
L'Escola d'Art i Disseny de Tortosa acull l'exposició que detalla el projecte d'intervenció al retaule barroc. | Diputació de Tarragona

Els tallers de conservació i restauració de béns culturals de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa han recuperat el retaule barroc de les santes Càndia i Còrdula de la Catedral, la peça més gran que s'ha treballat fins ara al centre d'educació artística. El retaule, de 32 peces, fa 5 metres d'amplada per 7 d'alçada i forma part del conjunt retaulístic barroc que es troba a la catedral de Santa Maria de Tortosa. És el més antic dels set retaules que conformen el grup, un conjunt únic al territori ebrenc, conservat durant més de tres-cents anys. De fet, el retaule era fins ara desconegut per al públic, ja que des de fa dècades no ha estat exhibit en tot el seu conjunt.

Els tallers de conservació i restauració de béns culturals de l'Escola d'Art i Disseny de Tortosa han treballat des de l'any 2010 en la recuperació de les 32 peces d'esta obra monumental escultòrica del segle XVII, dedicada a les copatrones de la ciutat de Tortosa.

El president de la Diputació, Josep Poblet, ha inaugurat esta setmana a l'Escola d'Art i Disseny de Tortosa l'exposició que detalla, pas a pas, el projecte d'intervenció d'este retaule barroc. Es tracta de la mostra Or i color al segle XVII. La restauració del retaule de les Santes Càndia i Còrdula de la Catedral de Tortosa, que es podrà visitar fins al 30 de gener. L'exposició combina textos, fotografies, dibuixos, elements escultòrics, maquetes i mostraris, entre altres elements, esdevenint, d'esta manera, molt visual i dinàmica. La producció de la mostra ha comptat amb la col·laboració tècnica de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus, que ha participat en la reconstrucció virtual en 3D del retaule, que es presenta a través d'un audiovisual.

Per complementar l'exposició, el centre d'educació artística de Tortosa ha organitzat diverses conferències relacionades amb la retaulística barroca i ha programat tallers educatius dirigits als escolars de primària i secundària, a més de visites guiades pensades per al públic en general. L'Escola també ha editat un documental que detalla tot el procés de conservació i restauració del retaule.

Després d'inaugurar la mostra sobre la rehabilitació del retaule a l'Escola d'Art i Disseny, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, es va desplaçar a la Catedral de Tortosa per formalitzar la col·laboració amb el Bisbat de Tortosa que ha fet possible la restauració de la llanterna de la capella de la Santa Cinta. Mitjançant l'aportació de 25.000 euros, la Diputació ha contribuït a recuperar l'esplendor d'este valuós element d'estil barroc dels segles XVII-XVIII, que forma part del conjunt arquitectònic del temple. Els treballs finalitzats de recuperació de la llanterna de la capella de la Santa Cinta han consistit en la restauració dels vitralls i en la rehabilitació del trencadís de la cobertura, per impermeabilitzar i retornar l'ornament inicial.