L'Ajuntament de Tortosa arriba a un acord per comprar el fortí de Tenasses

Onze empresaris locals van adquirir-lo l'any 1971 en una subhasta a l'exèrcit espanyol

Redacció
29 d'octubre del 2014
Actualitzat el 30 d'octubre a les 8:53h
El fortí de Tenasses es va construir al segle XVIII.
El fortí de Tenasses es va construir al segle XVIII. | Ajuntament de Tortosa
El fortí de Tenasses (s. XVIII) s'incorporarà properament al patrimoni públic municipal després que l'Ajuntament de Tortosa i els seus propietaris hagen arribat a un acord. Este anunci es produïx 43 anys després que onze empresaris locals optessen a la subhasta del recinte històric, del qual era titular l'exèrcit espanyol, amb l'objectiu d'adquirir-lo, per tal d'evitar que la seua propietat passés a mans alienes, i que l'Ajuntament de Tortosa, en un futur, acabés recomprant el fortí per tal d'incorporar-lo al patrimoni. L'alcalde, Ferran Bel, i una representació dels propietaris de Tenasses, han anunciat avui un acord que han qualificat d'"històric", segons la nota de premsa emesa per l’Ajuntament.
 

L'alcalde i una representació dels propietaris han anunciat avui l'acord. Foto: Ajuntament de Tortosa

Els onze empresaris tortosins van acudir l'any 1971 a una subhasta on sortia a la venda el fortí de Tenasses, pel qual van pagar 1.571.000 pessetes de l'època. El seu pla, expressat en aquell moment a l'alcalde de Tortosa, era vendre'l al consistori en la mesura que les arques municipals disposessen dels recursos necessaris. Quatre dècades després, l'Ajuntament de Tortosa ha assolit un acord amb els actuals propietaris en base a la permuta d'uns terrenys edificables de propietat municipal fruit de cessions obligatòries en desenvolupaments urbanístics. El valor aproximat d'estos terrenys és de 200.000 euros. L'alcalde ha volgut precisar que s'està fent una taxació per tal d'actualitzar a data de 2014 el preu pagat fa 43 anys, però "en cap cas s'abonaran interessos ni plusvàlues. No fan negoci, només recuperaran la inversió feta. Estos empresaris van fer un gest molt generós l'any 1971 i el tornen a fer ara. I l'Ajuntament i la ciutat de Tortosa els està agraïda."

L'arquitecte Xavier Martí, com a portaveu dels propietaris, ha dit que "avui culmina l'objectiu que ens vam marcar fa més de 40 anys. Vam comprar Tenasses amb la il·lusió de mantenir-lo per al patrimoni de la ciutat."

Una vegada es culmine la transacció, l'alcalde ha avançat que el recinte de Tenasses "requerirà actuacions estructurals importants amb l'objectiu de posar este patrimoni a l'abast de la ciutadania i dels turistes que ens visiten", apunta en la nota.

Tenasses es va construir al segle XVIII, després de l'ocupació borbònica, en el marc del reforçament defensiu de la ciutat amb l'objectiu de consolidar Tortosa com a plaça forta. Representa l'ampliació d'una fortificació precedent del segle XVII, posterior a la guerra dels Segadors. És l'única fortificació que passà a mans privades quan les muralles van caure en desús.