El consell comarcal del Baix Ebre aprova les bases per a les subvencions d'enguany

L'ens també posarà en funcionament el Projecte RADARS a la comarca per detectar situacions de soledat en persones grans vulnerables

Aguaita.cat
25 de març del 2024
Actualitzat a les 18:29h
Ple del consell comarcal del Baix Ebre, divendres passat.
Ple del consell comarcal del Baix Ebre, divendres passat. | Cedida
El Ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat per unanimitat les bases de les subvencions del 2024. L’objectiu d’aquestes bases és regular la concessió de subvencions destinades a impulsar el desenvolupament en tres àmbits clau: el de l’esport, el sociocultural i el literari.

En l’àmbit de l’esport, tan els clubs i les entitats esportives com les persones individuals de la comarca poden demanar finançament per participar en campionats estatals i internacionals, també per a l'organització de competicions, esdeveniments o proves esportives, que volen dinamitzar l'àmbit esportiu local i promoure la participació activa de la comunitat. El segon àmbit és, el sociocultural, l’objectiu és enriquir la vida comunitària i promoure la diversitat cultural a la comarca del Baix Ebre. I, per últim, en l’àmbit literari, està destinat a la difusió del patrimoni cultural i literari local. L’aprovació de les bases “representa un impuls per al desenvolupament integral de la nostra comarca, amb el foment de l’esport, la cultura i progrés social. Amb aquestes mesures, busquem reforçar la identitat comunitària i promoure el talent local en diversos àmbits”, ha explicat el president de l'ens, Antoni Gilabert.

D’altra banda, en el plenari s’ha ratificat, també, el pla d’envelliment KM0 que posarà en funcionament el Projecte RADARS al Baix Ebre. Gràcies a un conveni signat entre l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona i el Consell Comarcal del Baix Ebre on es prioritzarà la detecció, intervenció i prevenció de la soledat a través d’una xarxa que formaran els radars de cada poble, ja siga el veïnat, comerços, farmàcies, etc. que estaran atents a la dinàmica diària de persones grans del seu entorn i si detecten algun canvi important, crearan un avís.

El Consell “posarà a disposició dels Radars veïnals i comerciants un telèfon i un codi QR d’accés a un formulari, per poder notificar la detecció de situacions de persones grans vulnerables. Des de Serveis Socials es valorarà si la situació es susceptible per ser derivada a Radars o si requerix un altre tipus d'intervenció especialitzada”, ha conclòs Gilbert.

A partir de l’estudi de diagnòstic sobre les persones grans de la comarca que es va dur a terme el 2023 es va detectar que, en diferents escales de valoració utilitzades en l’estudi, un 21% de la mostra de la població es trobaria en risc d’aïllament social i, respecte al sentiment de soledat, puja un 57% entre les persones enquestades, tenint en compte des d’un grau moderat fins a l’extrem.

Al Ple celebrat també s’ha votat l’aprovació inicial de la depuradora de Paüls que ja podrà iniciar els tràmits, a més a més, de l’aprovació definitiva de la depuradora de Xerta-Aldover que permetrà sanejar les aigües dels dos municipis de manera conjunta.