El Govern declararà Bé Cultural d'Interès Nacional catorze forns d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre

La producció d'aquest material s'utilitza en veterinària i perfumeria, i va tenir un gran impacte en l’època preindustrial

Els antics forns d'oli de ginebre van tenir una gran importància per Riba-Roja en l'època preindustrial
Els antics forns d'oli de ginebre van tenir una gran importància per Riba-Roja en l'època preindustrial | Centre d'Estudis la Ribera d'Ebre
Nació
22 de març del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 12:09h

Nova iniciativa per valorar els forns antics d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre. En concret, la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat ha iniciat un expedient per declarar Bé Cultural d'Interès Nacional catorze antics forns d'oli de ginebre situats a Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre), en la categoria de zones d'interès etnològic.

En concret, es tracta dels forns de Serení, de Josepet de Balances, de Milio la Patxoca, de Torà, de Sant Francisco, de Mariano Agustí de Ca Balances, de Rosildo, de Cadolles de Carlets, de Racó de les Fosses, de Vall de Valera, de Quimet del Recader, de Miquel del Sim i el de Valldeporcs de Catxap. Aquests forns servien per obtenir aquest oli, utilitzat en veterinària i perfumeria, que s'obtenia mitjançant la combustió dels troncs de l'arbust de ginebre.

La producció d'oli de ginebre van tenir un gran impacte a Riba-roja d’Ebre, sobretot a l’època preindustrial. L'oli s’obté dels troncs, arrels de la fusta del càdec. Destaca per les seves propietats antisèptiques, cicatritzants i antiinflamatòries, entre d'altres. Els forns són un dels patrimonis etnogràfics més importants de la regió. 
 

Arxivat a