22M: El valor de l'aigua

El Consorci d’Aigües de Tarragona commemora 35 anys com un dels màxims referents en el sector de la gestió hidràulica de l’Estat

Joan Alginet, president del CAT.
Joan Alginet, president del CAT. | Cedida
Redacció
22 de març del 2024
Cada any, el 22 de març, el món s'uneix per commemorar el Dia Mundial de l'Aigua, una oportunitat per reflexionar sobre la importància d'aquest recurs vital i per reconèixer els reptes i oportunitats que se'ns presenten en la seva gestió. Enguany, aquesta data pren especial rellevància atès el complex escenari que es dibuixa arreu del territori català. El debat sobre el futur del model hidràulic està sobre la taula, però abans de decidir cap a on anem, cal entendre d’on venim.

Fa exactament 35 anys que la realitat del Camp de Tarragona i el delta de l’Ebre va canviar radicalment. Després d’un llarg període de sequera i sobreexplotació, en què els recursos naturals del Camp de Tarragona s'esgotaven i les infraestructures del Delta eren ineficients, un important i històric consens entre administracions públiques, sector agrícola i la indústria va propiciar el naixement del Consorci d’Aigües de Tarragona.

La constitució del CAT s’emmarca en l’aprovació de la Llei 18/1981 que, entre altres qüestions, estableix que l’aigua captada es podrà distribuir exclusivament a municipis i indústries de la província de Tarragona. Exclusivament als consorciats del nostre territori i únicament per a ús urbà i industrial.

Pels canals de reg del Delta es perdia un 23% d'aigua, l'equivalent a 12 m³/segon. En paral·lel a l'aprovació de la Llei que donava vida al Consorci, es va impulsar el Pla d'Obres del Delta (PODE), un projecte de millora de la infraestructura hidràulica de l'Ebre que va significar un abans i un després en l'activitat del primer sector al Delta. El revestiment i modernització dels canals va deixar enrere els 12 m³ d'aigua que es perdien a cada segon que passava amb una inversió multimilionària. D'aquells, actualment el CAT gestiona, de mitjana, 3 m³/segon per abastir prop del 80% de la població del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Aquests antecedents ens porten fins al present. Un present, 35 anys després, en què el Consorci pot oferir unes xifres que demostren el seu compromís amb el recurs que gestiona. Lluny queden aquelles fuites del 23%. La innovació i la inversió en actualitzar la nostra xarxa ens ha permès assolir, segons certifica la Universitat Politècnica de Catalunya, una eficiència hidràulica del 99,3%. Saben què vol dir això? Que pràcticament tota l’aigua que es capta, arriba al seu destí. Arriba als nostres municipis i a les nostres indústries, i garantim, d’aquesta manera, el ple desenvolupament del nostre territori.

Sens dubte, no hauríem assolit aquesta fita si no fos per la important inversió que al CAT hem fet en matèria de digitalització. D’un temps ençà hem emprès un camí per avançar cap a un model d’organització 4.0. Un projecte pioner i transformador que ja hem desenvolupat en un 80% i que ha suposat una inversió de més de 20 milions d’euros. No és una qüestió de futur, és present. La digitalització ja ens permet rebre dades i informació de tot el nostre procés, pràcticament al moment, i alhora contribueix a preveure possibles incidències que puguin ocórrer en els més de 400 quilòmetres de canonada.

La nostra missió no s'atura aquí. Entenem que la gestió de l'aigua és un desafiament complex que requereix un enfocament integral, incloent-hi l'equilibri territorial i la sostenibilitat energètica. És per això que col·laborem activament amb les comunitats i entitats locals, participant activament en la presa de decisions que repercuteixen directament en la realitat territorial. Una manera de fer que no contempla solucions “màgiques” com la interconnexió de xarxes, com reiteradament he defensat personalment com a President del CAT en la mateixa línia que ho fa l’actual Govern de la Generalitat. Crec en un model territorial equitatiu en què cada conca es pugui abastir dels seus propis recursos i, perquè això sigui possible, cal apostar per la reutilització, la dessalinització i la regeneració. Una inversió important, però sens dubte necessària i fonamental per al nostre futur i per al de les generacions que ens seguiran.

En resum, en el Dia Mundial de l'Aigua, volem reivindicar la feina ben feta fins ara i, alhora, llistar els reptes que se’ns plantegen d’ara endavant. En som conscients, però creiem en la nostra capacitat d'innovar i adaptar-nos per assegurar un futur sostenible per a tothom, tant per a les persones com per al territori. Parlem d’aigua, valorem-la i cuidem-la, perquè sense ella, tot canvia.