Móra d’Ebre reobrirà per Setmana Santa el castell de la localitat

Els visitants podran conèixer per Pasqua el monument mil·lenari fortificat fins el dia 31 de març

Aguaita.cat
21 de març del 2024
Actualitzat a les 12:36h
Imatge del Castell de Móra d’Ebre
Imatge del Castell de Móra d’Ebre | Ajuntament de Móra d'Ebre
Els turistes i visitants que la propera Setmana Santa visiten Móra d’Ebre i la comarca, podran accedir al castell de la localitat. La fortalesa obrirà les seues portes del 28 al 31 de març aprofitant les vacances de Pasqua. La resta de l’any és obert entre l’1 de juliol i l’11 de setembre.

La regidora de Turisme i Comerç, Lorena Sastre, ha indicat que els turistes, naturals o empadronats podran accedir a aquest monument que data del segle VIII, que va ser un dels més importants de l’Ebre. “En l’actualitat des de l’Ajuntament ens trobem treballant en la posada en valor d’este Bé Cultural d’Interés Nacional, la conservació, neteja,  protecció i manteniment dels murs i de la zona d’accés al castell i es tramita un projecte bàsic per adequar-lo a visites públiques. Per això ens omple d’orgull que la gent puga visitar-lo quests dies, a l’espera de poder tenir-lo obert en un horari més ampli“, ha explicat Sastre.

El castell va ser conquerit pel Comte Ramon Berenguer IV el 1153. El mateix Comte restà senyor del castell fins que el fill d’este el donà a Guillem de Castellvell i als seus descendents, fent que generacions més endavant i fruit de diversos matrimonis, anés a parar a la Baronia d’Entença.

El castell ha anat passant al llarg dels anys per diverses famílies (ducs de Cardona, els castellans Medinaceli, Fernández de Córdoba) arran d’incorporacions a comtats, matrimonis amb altres llinatges i falta de descendents fins a l’abolició dels senyorius entre els anys 1837 i 1842.
 
Durant la història, el castell ha sigut escenaris de setges, presó per a personatges rellevants, emplaçament durant la guerra dels segadors, casa palau dels Cardona, plaça militar a la primera Guerra Carlina i dependències oficials de la Guàrdia Civil durant la Guerra Civil, on va ser esfondrat quasi en la seva totalitat. Actualment en resten les muralles exteriors i dues torres, entre les que destaca la torre fusellera, amb el Centre d’Interpretació de les Guerres Carlines. Té un perímetre d’uns 350 metres.
 

Preus de les entrades

 
El preu de les entrades serà de 3 € i de 5 € si es fa la visita guiada en els següents horaris: dia 28 de 16 a 20 hores, dies 29, 30 i 31 de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores. Existeixen preus per menors de 10 anys, naturals i empadronades a Móra d’Ebre.