El ple aprova iniciar el procediment per incloure Tortosa al règim especial d'inundabilitat

La impossibilitat de créixer urbanísticament cap altres zones ha de permetre la construcció del nou hospital als terrenys del pla parcial Camí de Roquetes, situats en zona inundable

Ple extraordinari a l'Ajuntament de Tortosa
Ple extraordinari a l'Ajuntament de Tortosa | Cedida
Aguaita.cat
21 de març del 2024
Actualitzat a les 11:41h
El ple de l'AjuntamentdeTortosa ha aprovat, en sessió extraordinària, iniciar el procediment per incloure el municipi al règimespecial en matèriad'inundabilitat. L'acord s'ha pres de manera unànime i ara es traslladarà a la Comissiód'Urbanismede lesTerresdel'Ebre (CUTE), que tindrà un termini de tres mesos per resoldre la sol·licitud. Per la seua banda, la CUTE demanarà informe vinculant a la ConfederacióHidrogràficadel'Ebre i a ProteccióCivil, que l'hauran d'emetre en el termini d'un mes.
 
Segons una memòria redactada per l'arquitecteSebastiàJornet, Tortosa no pot créixer cap a zones no inundables i per demostrar-ho analitza el territori des de diferents vessants: la idoneïtat territorial; la idoneïtat urbanística; la idoneïtat dotacional d'equipaments; el règim d'inundabilitat del riu; idoneïtat topogràfica i els condicionants territorials i ambientals. Es tracta d'un document que justifica que el municipi puga sotmetre's al règim especial indicat a l'article 9 quarter apartat 4 del reglament de domini públic hidràulic.
 
De fet, segons l'estudi de Jornet la proporció de sòlsusceptible de creixement de la ciutat dins la zonadeflux preferent del riu Ebre supera el 75% de la seua totalitat, per la qual cosa queda justificada la impossibilitat d'orientar els futurs creixements cap a zones no inundables. Esta impossibilitat de créixerurbanísticament cap altres zones ha de permetre la construcció del nouhospital als terrenys del plaparcialCamídeRoquetes, situats en zonainundable.
 
Una vegada reconegut el règim especial en matèria d'inundabilitat, caldrà un informe d'excepcionalitat sobre la parcel·la del pla parcial Camí de Roquetes. Paral·lelament, l'Ajuntament treballa en la modificació puntual del POUM, ja que els terrenys han de passar de sòlresidencial a equipamentsanitari.