El malestar pel cànon de l'aigua de reg dels pous provoca una reunió entre regants i Acció Climàtica

El Departament proposa dobles comptadors com a solució i els afectats reclamen els diners cobrats "indegudament"

Regants afectats, arribant a la reunió amb l'ACA a Tortosa.
Regants afectats, arribant a la reunió amb l'ACA a Tortosa. | ACN (Anna Ferràs)
Aguaita.cat
20 de març del 2024
Actualitzat a les 19:43h
El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, i el director territorial d'Acció Climàtica, Jesús Gómez, s'han reunit este dimecres a la tarda amb representants de comunitats de regants de pous de les Terres de l'Ebre. Els afectats denuncien que s'ha cobrat "indegudament" el cànon de l'aigua a molts usuaris de la zona de Tortosa (Jesús) i demanen que es retornen els imports cobrats pel recurs de fonts pròpies que s'han fet servir per a usos agrícoles -exempts del pagament-. Des de l'ACA, recorden que la solució està a instal·lar dos comptadors per a cada ús de l'aigua, i miraran de clarificar quines activitats es consideren agrícoles i quines no.

A les Terres de l'Ebre, el 90% dels pous afectats per este cànon estan en urbanitzacions i encara que dins dels xalets "es planten dos enciams", no suposa que els usuaris queden exempts de pagar-lo, com ha assenyalat Jesús Gómez, director ebrenc d'Acció Climàtica. De fet, en la reunió amb els afectats, es vol deixar clar també quina és "la línia" entre fer un ús de l'aigua del pou per activitats agrícoles i què és consum domèstic.

Tot l'autoconsum d'aigua de pous ha de pagar el cànon. Això implica omplir piscines, regar gespes de jardins, i d'altres similars. Els horts d'autoconsum no s'inclouen dins d'esta exempció, igual que els consums domèstics o el reg de flors i arbres ornamentals, per exemple. D'altra banda, el reg, dins la mateixa finca, de "dos jornals d'oliveres" no hauria de pagar el tribut, fet pel qual l'ACA proposa instal·lar comptadors diferenciats.

Gómez ha recordat que fa uns mesos el Tribunal de Comptes va demanar actualitzar la situació dels pous a Catalunya, "que no estaven sotmesos a cap seguiment ni control" i l'ACA ha demanat instal·lar comptadors per "normalitzar-ho". Tot i que el cànon grava l'excés de consum d'aigua, "la pagesia que tinga horts o cultius en producció no han de patir", ha insistit el director ebrenc d'Acció Climàtica.

Retorn de les factures

Des d'Unió Pagesos, com ha demanat abans de la reunió amb el Departament el responsable de Sectors Agrícoles del sindicat Miquel Piñol, les alarmes han saltat quan alguns usuaris de la zona de Jesús, a Tortosa, han rebut factures "importants" on es cobrava el cànon per tota l'aigua del pou consumida. "Hi ha usos agrícoles i no s'hauria de cobrar. Cal retornar els imports i començar de nou", ha demanat Piñol.