Una onada de robatoris inaudita dispara la inseguretat ciutadana al Pinell de Brai

Els Mossos han incrementat el patrullatge i el control als accessos del poble, mentre l'Ajuntament mostra la seua preocupació pels fets

Els Mossos fan control als accessos del Pinell de Brai.
Els Mossos fan control als accessos del Pinell de Brai. | Cedida
Sílvia Berbís
20 de març del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 16:55h

La xifra, en fred, pot no resultar escandalosa, i potser en certs barris urbans o urbanitzacions disseminades cridaria poc l’atenció. Però posada en context, en un poble rural molt tranquil tradicionalment, ha disparat totes les alarmes. Han estat onze robatoris amb força (deu consumats i un en grau de temptativa) i dos furts, des de l'inici de l'any 2023 fins ara, segons les dades dels Mossos d'Esquadra consultades per Aguaita.cat, els que s’han registrat al Pinell de Brai.

Esta realitat delinqüencial, per a un poble petit -menys de 1.000 habitants-, i la manera com s'estan produint, ha disparat la sensació d'inseguretat fins a nivells de certa psicosi entre el veïnat del municipi. "Resulta molt preocupant, diria que ara mateix és un dels problemes que més ens preocupen com a Ajuntament i com a poble, perquè afecta la seguretat ciutadana", ha apuntat l'alcaldessa, Laura Vallespí.

Es tracta d'una onada de robatoris que es produïxen de manera repartida, aproximadament un per mes, però pel modus operandi estan creant recel i en alguns casos temor. “És igual l’hora del dia o de la nit, pot passar en qualsevol casa, i els veïns tenen la impressió que, si surten un moment, en tornar poden trobar-se algú dins intentant robar”, comenta Vallespí. L’últim cas, diumenge passat. El lladre –o els lladres- van aprofitar que hi havia una bastida en una casa on feien obres per accedir a un habitatge i entrar-hi.

“No solen ser robatoris de gran valor, s’enduen ben poca cosa; entren i si troben alguna joia o alguna cartera s’ho enduen i ràpidament tornen a marxar”, comenten els Mossos. “En algun cas han entrat de nit i fins i tot hi havia el matrimoni de la casa dormint, i es van endur unes vambes; el que més costa de digerir és l’ensurt i la sensació que poden tornar en qualsevol moment”, explica Vallespí. “Pensem que és gent poc especialitzada, que sobretot entra en cases que estan als afores, o de les quals poden marxar ràpidament”, apunten fonts policials.

Al novembre els Mossos van detenir un individu. Havia intentat obrir la porta d’una casa, a l’interior de la qual hi havia una persona dormint, i en veure-ho va tornar a tancar i va marxar, però un agent va acabar detenint-lo. Un robatori en grau de temptativa pel qual va ser alliberat després de declarar. “Més enllà d’este cas, no podem dir si la resta els ha perpetrat la mateixa persona, si és un altre, si són de fora del poble o si hi viuen... no podem elucubrar fins que no estiga tot clar”, comenta Vallespí.

L’Ajuntament ha demanat als Mossos que hi estiguen damunt, i certament es fan patrullatges periòdicament i nombrosos controls als accessos, afirmen uns i altres. L’alcaldessa també demana al veïnat que avise de seguida si observen algun vehicle o algun moviment sospitós, i que denuncien qualsevol robatori, encara que la quantitat sostreta tinga poc valor.