Un sistema de drenatge de l'aigua salada millorarà els conreus a l'hemidelta esquerra de l'Ebre

Els regants confien que la prova en 60 hectàrees d'arrossars ajude a reduir consums, frenar plagues i diversificar

Aguaita.cat
20 de març del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 12:12h
Extracció d'aigua salada del forat del pou que recollirà el drenatge de 60 hectàrees d'arrossars de Deltebre
Extracció d'aigua salada del forat del pou que recollirà el drenatge de 60 hectàrees d'arrossars de Deltebre | Jordi Marsal

La ComunitatdeRegantsdel'Esquerra desplega una prova pilot de drenatged'aiguasalada en 60hectàreesd'arrossars que ha de servir per reduir el consumdereg, ajudar a combatreplagues com el caragol maçana i diversificarelsconreusactuals. La salinització és un dels més seriosos problemes als quals s'enfronten els pagesos del deltadel'Ebre, on moltes zones es troben pràcticament al mateix nivell d'un mar que seguix creixent.

Amb el desplegament d'una xarxadecanonades de deu quilòmetres s'evacuarà l'aigua salada que es filtra pel subsol cap a un pou i, posteriorment, s'abocarà als desguassos. Això no només ha de millorar el rendiment dels arrossars, sinó també poder introduir nousconreus fins ara inviables.

Un sistema de canonades de drenatge perforades de 8.000metres de longitud permetran recollirl'aiguasalada sense deixar entrar la sorra gràcies a un recobriment geotèxtil.

Perpendicularment, un conjunt de col·lectors de 400mil·límetres de diàmetre i 2.000metres de longitud permetran conduir esta aigua a un pou construït, on una bomba evacuarà esta aigua a una velocitat de 90litres per segon cap al desguàs i, d'aquí, cap al riu.

"El delta de l'Ebre està en un nivell molt pròxim al del mar. A menys d'un metre ja trobes aigua i això fa que sigui salada. Volem treure-la i deixar-la en un nivell de seguretat perquè no afecti el camp i passi el que es veu ara: que la sal arriba dalt de tot", apunta l'enginyeragroambiental de la ComunitatdeRegants, SalvaMartí.

Esta presència de sal obliga els pagesos a haver de "rentar" constantment els amb el regadiu per evitar que l'efecte de l'aigua marina repercutisca negativament sobre la sembra i limite dràsticament el creixement de la planta de l'arròs. Així doncs, evitar esta salinització, asseguren els regants, permetria trobar solució a molts dels problemes que ha de fer front l'activitat agrícola a l'espai natural.

 

Rentar menys el terreny


"Si la sal no puja al terreny no necessitem aigua per sembrar. Podem sembrar en sec per poder lluitar contra el caragol maçana per assegurar. Es pot aplicar aigua salada -als camps- en contra del caragol perquè mori: ara no es pot fer perquè ja és molt salat -el terreny- A banda de la necessitat d'aigua que requerirà rentar menys cops el terreny", argumenta Martí.

Esta necessitat s'ha posat particularment de manifest enguany. L'escassetatd'aigua a la concadel'Ebre va portar a limitar a la meitat la dotació de regadiu per al Delta. Això ha condicionat esta lluita i afectat negativament el resultat de la campanya, amb pèrdues que s'han situat al voltant del 20%.
 
"La salinitat sempre ha estat la batalla de sempre al delta de l'Ebre. Però també és veritat que la sequera d'enguany ens ha portat a entendre que no només amb aigua la podem combatre, sinó que ens hem de dotar tecnologies com sanejament a tot arreu del món", assumix el president de la juntadegoverndelaComunitat, JavierCasanova.

El dirigent dels regants entén que l'èxit en l'aplicació d'este sistema de drenatge pot resultar vital per afrontar algun dels grans reptes de futur del sector primari al Delta: la "manca d'aigua, la sobreexplotació del riu Ebre, les pujades del nivell del mar" o la lluita contra la plaga del caragolmaçana.
 

Visita d'obres dels responsables de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre al sistema de drenatge de l'aigua salada dels arrossars a Deltebre Foto: Jordi Marsal

Plantar freses

Però la introducció del sanejament introduix un element nou: la possibilitat de diversificar conreus gràcies a disposar d'un terreny amb millors condicions. Tot i les dificultats que li suposa esta elevada salinitat, l'arròs s'ha convertit en l'única opció viable de cultiu a la zona. "Podem posar un altre conreu perquè la terra tindrà una salinitat òptima: pots plantarfreses, si vols", sosté Martí. De fet, una versióanteriord'estatecnologia ja es va començar a assajar fa 30anys en diverses finques de l'hemidelta dret, fet que ha permès poderproduirhortalisses o, fins i tot, plantargespa.

El sistema està ideat per aplicar-se en terrenys sorrencs. Segons els càlculs de Casanova, estos drenatges es podria estendre a unes 3.000hectàrees de l'hemideltaesquerra i unes 8.000hectàreesd'arrossars a tot el Delta. La idea és que puga funcionar, principalment, a l'hivern, a l'inici de la campanya per evitar que la sal arribe a la superfície i el terreny estigue sanejat i en condicions òptimes per a la sembra. Martí apunta que també podria drenar aigua salada a l'estiu per rentar els quadres d'arròs. En el cas de canvi de conreu, es podria fer funcionar tot l'any per rentar.
 
La Comunitat de Regants de l'Esquerra destina al projecte 130.000 euros d'una subvenció per sanejament dins del Pla de gestió de l'aigua dolça del delta de l'Ebre (PIGADE) i el seu cost final podria situar-se entre els 150.000 i els 200.000 euros. La diferència, que inclou el manteniment del sistema, l'aportaran al llarg de deu anys els divuit propietaris de les parcel·les on es desenvolupa la prova pilot.

 
Arxivat a