L'art de la pauma i el rupestre: el binomi perfecte per visitar Mas de Barberans esta Setmana Santa

Vine a visitar les pintures rupestres del Cocó de la Gralla i aprèn a llatar una panereta en este municipi a la vora del Parc Natural dels Ports

El Museu de la Pauma de Mas de Barberans torna a oferir tallers per aprendre esta artesania local durant tot el 2024
El Museu de la Pauma de Mas de Barberans torna a oferir tallers per aprendre esta artesania local durant tot el 2024 | Museu de la Pauma
19 de març del 2024
Actualitzat el 09 d'abril a les 16:56h

El Museu de la Pauma de Mas de Barberans torna a oferir visites guiades al conjunt rupestre del Cocó de Gralla al mateix temps que segueix amb la seua oferta de tallers anuals al voltant de l'art de treballar la Pauma. Una magnífica opció per planificar sortides familiars i incloure'ls a l'agenda dels plans per aquesta propera Setmana Santa.

El conjunt pictòric del Cocó de la Gralla, es troba situat dins del Parc Natural dels Ports i és una mostra de l’art rupestre llevantí. La seua antiguitat és d’uns 8.000 anys i es va pintar dins del període epipaleolític. Les pintures representen dos fileres d’arquers a la carrera cap a l’esquerra, de dos mides diferents, diversos animals i petjades que formen una possible escena de cacera o ritual. En total, seixanta-nou figures formen este conjunt excepcional d'art rupestre, una joia oculta entre les muntanyes de Mas de Barberans.
 
Descobertes fa uns catorze anys, després de protegir i documentar les pintures adequadament, des del 2017 que són visitables.
 

De tall de dos guerrers (conjunt rupestre del Cocó de la Gralla). Sofia Cabanes

 

Visites Guiades a les Pintures de Cocó de Gralla 


Les visites guiades a Cocó de Gralla s’acompanyen amb una sèrie de reproduccions de peces recuperades en diferents jaciments propers a les pintures rupestres.

A les activitats, sempre que sigui possible, es farà prèviament una petita demostració de com feien el foc durant la prehistòria, explicant materials i mètode, seguidament es desenvoluparà l’activitat.

Desnivell del recorregut: 105 m.

Es recomana calçat còmode i aigua.

L'activitat s'inicia al Museu de la Pauma amb la contextualització del conjunt pictòric sobre el calc de les pintures (20 minuts). 

Del museu el visitant es desplaça en cotxes particulars fins al jaciment del Cocó de la Gralla (10 minuts en cotxe i 25 minuts a peu per camí de pedra amb cert pendent fins al jaciment.
 

Datesdelesvisites a lespinturesrupestres:


28demarç, a les 11:00 Activitat familiar. Introducció al Museu de la Pauma + visita guiada a les pintures + petit taller: “Collarets amb dentaliums i culumbelles”

 
1d’abril, a les 11:00 Introducció al Museu de la Pauma + visita guiada a les pintures
 
28d’abril, a les 11: 00 Activitat familiar, gratuïta. Visita guiada a les pintures + petit taller. Lloc d’ inici: pàrquing pintures. Petit taller: “Sílex i fibres”
 
22dejuny: “Lluna plena al Cocó de la Gralla”
 
19:30: Activitat familiar, taller al Museu de la Pauma: “Fem llànties”. Farem unes llànties amb materials que podem trobar en zones properes: cloïsses, herbes, ossos,..
 
22:00: Visita nocturna a les pintures. Lloc d’inici: pàrquing pintures. Imprescindible portar frontal.
 
13dejuliol, a les 17:30 Introducció al Museu de la Pauma + visita guiada a les pintures
 
29desetembre, a les 11:00 Introducció al Museu de la Pauma + visita guiada a les pintures
 
Preu: 5 €. Gratuït menors de sis anys.

■ Activitat conduïda per Marco Pla d'Ebreibosc.

■ Inscripcions visites art rupestre aquí
 

De la mà de Marco Pla d'Ebreibosc coneixerem l'art rupestre del Cocó de Gralla, la joia oculta entre muntanyes a Mas de Barberans Foto: Museu de la Pauma

 

El Museu, punt d'informació del Parc Natural dels Ports 

El Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma es va inaugurar al maig del 2010 com un espai destinat a la realització d’accions per afavorir el desenvolupament local i territorial, així com la posada en valor d’una part del patrimoni etnològic autòcton con és el treball de la pauma. Mitjançant un conveni amb el Parc Natural dels Ports funciona també com a punt d’informació del Parc.

El Museu oferix demostracions del treball de la pauma, tallers de llatar; una programació anual de tallers amb fibres vegetals; una exposició permanent del treball de la pauma I exposicions temporals on es conjuga constantment la tradició i la contemporaneïtat de manera constant.

 

Pla general de Mas de Barberans. Foto: Cedida
 

A llatar!!! Esta Setmana Santa aprèn a fer una panereta 

Amb els tallers anuals, el Museu de la Pauma aconsegueix la transmissió de l’ofici de la pauma i que està artesania tan arrelada al municipi no es perdi.

Este any a més de les sessions setmanals del taller A llatar! a càrrec d’Artpauma, cal sumar-hi dosmonogràfics: un a SetmanaSanta per bastir una panereta i un altre a l’agost, en què es confeccionarà una bossade

 Encara ets a temps per apuntar-t'hi!

■ Dates i horaris: dilluns 25, dimarts 26 i dimecres 27 de març: de 16 a 20h

■ Preu: 60€

■ Us podeu inscriure aquí.
 

Esta Setmana Santa el Museu de la Pauma oferix un taller per aprendre a fer una panereta Foto: Museu de la Pauma

  
Arxivat a