Salut invertix 60 milions d'euros en la millora dels centres de salut de les Terres de l'Ebre

Destaca l’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i la nova àrea quirúrgica de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre

Aguaita.cat
18 de març del 2024
Actualitzat a la 13:47h
L'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta és la inversió més gran al Baix Ebre
L'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta és la inversió més gran al Baix Ebre | Aguaita.cat
El DepartamentdeSalut ha donat un impuls a la construcció de nousequipamentssanitaris a la RegióSanitàriaTerresdel’Ebre. En este últim any, s’han licitat i iniciat projectes per valor de fins a 60milionsd’euros, entre els quals destaca especialment el projecte d’ampliació i modernització de l’HospitaldeTortosaVergedelaCinta (HTVC), però també la renovacióquirúrgica de l’HospitalComarcaldeMórad’Ebre (HCME), entre d’altres.
 
L’ampliació de l’HTVC, amb una inversió de 38,7milionsd’euros, contempla una obra de novaconstrucció de 10.618,38metresquadrats, amb un nou edifici que connectarà amb l’edifici actual i que disposarà d’un aparcament soterrat, una nova connexió mitjançant ascensors entre l'Hospital i el centredelaciutat de Tortosa i una reforma de més de 1.200 metres quadrats d’espais alliberats de l’edifici actual.
 

Render de l'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

Este nou edifici permetrà modernitzar espais i equipaments per tal d’incrementar i adequar la capacitat assistencial de l’hospital de referència de les Terres de l’Ebre a les necessitats actuals de salut de la població, alhora que facilitant als professionals l’espai i l’equipament necessaris per a desenvolupar les seves tasques amb criteris d’eficàcia, eficiència i qualitat dels resultats.

 
Com a part d’aquesta ampliació, Salut ha invertit 6,8milions d’euros en un aparcamentexterior que ha tingut molt bona rebuda per part dels usuaris de l’hospital, ja que soluciona els problemes que hi ha hagut històricament al voltant de l’aparcament al Verge de la Cinta. Destaca també la inversió de 2milionsd’euros de la reforma de tota l’àread’urgències del centre, ja en funcionament.
 

Render de l'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa Foto: Departament de Salut

Nova àrea quirúrgica a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre

 
L’Hospital Comarcal Móra d’Ebre ha finalitzat ja la segona fase del projecte d’ampliació, millora i renovació tecnològica de l’àrea quirúrgica del centre. Esta reforma s’ha dividit en 3fases, i suposarà en total una inversió d’aproximadament 7milionsd’euros.
 
La primera fase d'esta novaàreaquirúrgica va consistir en la NovaÀrea d’adaptació al medi per a CirurgiaMajorAmbulatòria (CMA) i l’Àrea de gabinetsd’endoscòpia i de cirurgiamenor, així com la sala d’actes. En la segona fase s’han reformat l’Àread’esterilització i un quiròfan, alhora que s’ha fet una novasaladepartshumanitzada. La tercerafase, que es licitarà pròximament, inclourà l'adequació i renovació dels dosquiròfansrestants.

A més a més, ja s’ha licitat la redacció del projecte bàsic i executiu, així com la posterior direcció de les obres per a la rehabilitació i millora de l'eficiència energètica l’HCME. Aquesta iniciativa, valorada en 0,7 milions d’euros, vol millorar l’eficiència energètica, baixar consums en els edificis públics i transitar cap a les energies renovables.
 

El conseller de Salut, Manel Balcells, acompanyat d'altres autoritats i responsables del centre hospitalari, durant la inauguració de la nova sala de parts de l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre Foto: ACN

Inversions a l’Atenció Primària

 
Pel que fa a l’Atenció Primària, s’han iniciat les ampliacions dels CAPdel’AmetlladeMar i Roquetes, que avancen a bon ritme i es podran estrenar abans que acabe l’any, s’ha engegat també la construcció del nouConsultoriLocaldeJesús, previst per principis de 2025 i aviat s’iniciaran els tràmits per a licitar els projectes dels nous CAPdeMórad’Ebre i Flix.
 
L'ampliació del CAPl’AmetlladeMar ha suposat una inversió de 2,3 milions d’euros, i ampliarà una superfície de 819 metres quadrats l'actual CAP, que passarà a disposar d’una nova àrea de rehabilitació que inclourà dues consultes i un gimnàs amb una zona de boxes polivalents. La primera i segona planta albergaran 8 consultes polivalents per a donar resposta a les noves necessitats d’Atenció Primària sorgides a partir de la incorporació dels nous rols professionals. A més, s’hi ubicarà una nova Aula d'Educació Sanitària que permetrà dotar d'espais per a la docència de professionals del CAP.
 
Per altra banda, l’ampliació del CAPRoquetes suposarà una inversió de 2,9milionsd’euros, i sumarà una superfície de 1.068metresquadrats. L’objecte d’esta ampliació consistix a traslladar l’activitat de rehabilitacióambulatòria de baixa i mitjacomplexitat de l’HTVC, per a poder destinar els espais actuals a activitat assistencial específica d’un hospital de referència i, alhora, aproparalsusuarisestosserveis pel fet d’ubicar-los en una localització de més fàcil accés per la població. A més, esta ampliació permetrà també traslladarl’activitat de rehabilitació del CAPBaixEbre per a poder destinar els espais a consultes polivalents on dur a terme activitat assistencial de diferents serveis del territori.
 
Les obres del nou ConsultoriLocaldeJesús, amb una inversió d’1,6 milions d’euros, es van iniciar durant el mes de gener. El nou consultori permetrà disposar d'espais assistencials més adequats i millorar l'accessibilitat, amb un augment significatiu de les sales de consulta, que seran 9 en total, incloent-hi 4 sales de consulta mèdica, 4 de consulta d'infermeria i una sala de consulta polivalent/extraccions i tractaments d'emergència i observació. A més, hi haurà una aula per a grups/educació sanitària.
 

Els CAP de Móra d’Ebre i Flix, a la rampa de sortida

Salut iniciarà, una vegada dispose dels terrenys, el projecte de construcció d’un nou CAP a Flix i d’un nou CAP a Móra d’Ebre, dues infraestructures molt necessàries per a la comarca de la Ribera d’Ebre. Actualment, s’estan acabant els tràmits per la cessió dels terrenys amb els dos ajuntaments, i una vegada cedits es podrà licitar la redacció del projecte per als dos centres.