La PDE reclama als governs reunits a Amposta que les obres al Delta no arriben a canvi de la interconnexió

Una desena d'activistes antitransvasament enxampen la directora general d'Aigües del Ministeri i el conseller Mascort per plantejar-los les reivindicacions més urgents

La trobada dels activistes de la PDE amb el conseller Mascort.
La trobada dels activistes de la PDE amb el conseller Mascort. | Sílvia Altadill
Sílvia Berbís
14 de març del 2024
Actualitzat el 18 de març a les 11:03h
Una desena d'activistes de la Plataforma en Defensa de l'Ebre s'han personat este migdia a Amposta per mantindre una trobada informal davant els representants de l'Estat i la Generalitat que s'hi han reunit per encara les prioritats i terminis de les obres que han de protegir el delta de la regressió i dels efectes del canvi climàtic i la manca de sediments, entre altres problemàtiques. 

Els membres del moviment havien demanat reunir-se amb la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per plantejar-li les seues reivindicacions però en conèixer que visitava este dijous Amposta s'han plantat davant l'edifici del Sindicat per intentar reunir-s'hi. No han pogut amb la ministra, però sí amb la directora general d'Aigües del Ministeri, expresidenta de la CHE, Dolores Pascual, entre altres càrrecs ministerials, als quals han demanat "que les obres que es facen al delta per solucionar els problemes que hi ha no vinguen a canbi de la interconnexió de xarxes", segons ha explicat a l'aguaita.cat la portaveu Matilde Font. La PDE ha recordat que el minitransvasament a Tarragona es va justificar a partir d'aigua suposadament recuperada gràcies a les obres de revestiment dels canals, un precedent que tenen molt present en el moment en que es plantegen noves actuacions al delta. 
 

La trobada informal amb la directora general. Foto: Cedida


Així mateix, una altra de les reclamacions que li han plantejat és la realització de proves serioses de moviments de sediments des dels embassaments. En este punt, segons els activistes, la directora general els ha recordat que el règim hídric de la conca ha canviat i que no arrossega els sediments que tenia abans. Sobre això li han apuntat que "no ens queixen que el riu tinga de forma natural menys sediments, sinó de que n'hi ha molts retinguts als embassaments", apunta Font.

Així mateix s'han pogut trobar al carrer amb el conseller Mascord, al qual també han dirigit una petició concreta: "Que la dessalinitzadora del Foix que ha de donar aigua al sud de l'àrea metropolitana no es face a la zona on està prevista, sinó a la zona on hi ha demanda", atès que sostenen que esta infraestructura facilitaria l'enviament d'aigua de l'Ebre a Barcelona per tenir a l'abast l'aigua del CAT.