Aragonès avança les eleccions al 12 de maig després que el Parlament haja tombat els pressupostos

L'escull del Hard Rock ha tombat els comptes i Catalunya tornarà a anar a les urnes, de manera anticipada

Aragonès, en la seua compareixença d'este dimecres, davant els consellers.
Aragonès, en la seua compareixença d'este dimecres, davant els consellers. | ACN (Arnau Martínez)
Aguaita.cat
13 de març del 2024
Actualitzat a les 19:41h
Eleccions el 12 de maig. El rebuig dels últims pressupostos de la legislatura de Pere Aragonès han provocat una convocatòria d'urgència del consell executiu este dimecres a la tarda. El cap del Govern ha comparegut en una breu declaració institucional a la Galeria Gòtica, amb tot el seu Govern assegut davant seu, a primera fila, per anunciar la seva decisió: un avançament electoral. Aragonès ha afirmat que les "línies vermelles" i els "vetos creuats" pels grups del Parlament han estat contra la ciutadania, i no contra el seu executiu. El president ha afirmat que Catalunya es mereixia acabar la legislatura, però que no ha estat possible pel veto d'avui als pressupostos.

"Avui els grups que han impossibilitat que el pressupost continués el seu tràmit al Parlament han dit que no a milions d'euros per fer front a la sequera, a incrementar el pressupost per l'educació un 10%, no a 1.400 milions d'euros més pel sistema de salut, no a més de 1.200 milions d'euros per habitatge, no al pressupost més alt per la cultura i la llengua de la nostra història, no a 700 milions d'euros per impulsar la indústria catalana i que seguisca creant llocs de treball", ha declarat en una breu i seriosa compareixença, en la qual ha insistit sobre la "irresponsabilitat" de l'oposició. També ha aprofitat per defensar que eren uns "bons pressupostos".

El cap de l'executiu ha reiterat que han tingut la "irresponsabilitat" de rebutjar uns pressupostos "bons". I que, per tant, no es vol "ni imaginar" quina responsabilitat es podria esperar davant d'uns comptes "diferents". "Davant la irresponsabilitat dels grups, cal una responsabilitat de país. I jo com a president assumeixo la responsabilitat davant del bloqueig", ha reiterat.

Aragonès, a qui la direcció d'ERC ja va proposar com a candidat, ha argumentat que el seu "compromís" ha estat sempre el de posar solucions allà on hi havia problemes. I ha situat les eleccions de 12 de maig com una tria entre la "responsabilitat o la irresponsabilitat".

En este sentit, el president de la Generalitat visualitza el 12-M com una elecció entre els qui defensen "sempre i arreu" Catalunya perquè mire cap al futur, o els qui aposten per un "model del passat".

Aragonès ha reiterat que hi ha dos projectes: el d'una proposta "netament republicana" i amb un horitzó de decidir el seu futur "lliure" com a poble, i el d'una visió "conformista i ancorada al país" i "còmode amb la dependència de l'Estat.

L'escull del Hard Rock ha tombat els pressupostos i, com a conseqüència, Catalunya tornarà a anar a les urnes el 12 de maig.