Tortosa inicia el procediment per incloure el municipi al règim especial en matèria d'inundabilitat

El ple aprovarà la memòria justificativa, elaborada per Sebastià Jornet, que es traslladarà a la CUTE i haurà de resoldre en el termini de tres mesos

Aguaita.cat
13 de març del 2024
Actualitzat a les 11:01h
Roda de premsa a l'Ajuntament de Tortosa
Roda de premsa a l'Ajuntament de Tortosa | Ajuntament de Tortosa
L'Ajuntamentde Tortosa inicia el procediment per incloure el municipi al règimespecial en matèria d'inundabilitat. Així ho dictaminarà divendres la ComissiódePlanificaciódelTerritori d'acord amb la memòriajustificativa encarregada a l'arquitecte SebastiàJornet i que ha estat lliurada aquesta setmana a l'Ajuntament. El plenari de l'Ajuntament debatrà l'inici d'este procediment la setmana que ve i es sol·licitarà el règim especial a la Comissiód'UrbanismedelesTerresdel'Ebre, que tindrà un termini de tres mesos per resoldre la sol·licitud.

"S'ha fet un estudi des de diferents vessants i la conclusió és que la proporció de sòlsusceptible de creixement de la ciutat dins la zona de flux preferent del riuEbre supera el 75% de la seua totalitat, per la qual cosa queda justificada la impossibilitat d'orientar els futurs creixements cap a zones no inundables", ha explicat l'alcaldedeTortosa, JordiJordan, en roda de premsa, conjuntament amb la regidorad'Urbanisme, PilarCaballé. La CUTE demanarà informe vinculant a la ConfederacióHidrogràficadel'Ebre i a ProteccióCivil, que l'hauran d'emetre en el termini d'un mes.

Esta impossibilitat de créixer urbanísticament cap altres zones ha de permetre la construcció del nouhospital als terrenys del plaparcialCamídeRoquetes, situats en zonainundable. Una vegada reconegut el règim especial en matèria d'inundabilitat, caldrà un informed'excepcionalitat sobre la parcel·la del pla parcial Camí de Roquetes. I paral·lelament, l'Ajuntament treballa en la modificació puntual del POUM, ja que els terrenys han de passar de sòl residencial a equipamentsanitari.

Quant al document que justifica que Tortosa no pot créixer cap a zones no inundables, analitza el territori des de diferents vessants: la idoneïtat territorial; la idoneïtat urbanística; la idoneïtat dotacional d'equipaments; el règim d'inundabilitat del riu; idoneïtat topogràfica i els condicionants territorials i ambientals. "El document justifica que el municipi pugui sotmetre's al règim especial indicat a l'article 9 quarter apartat 4 del reglament de domini públic hidràulic", ha dit Caballé.
 
En relació amb la inundabilitat, l'estudi planteja incorporar una major precisió i tecnologia que permeta una aproximació més detallada al possible risc d'inundació. És a dir afegir al règim alterat del riu (pels embassaments), la tecnologia de la teledetecció i de la gestió més eficient dels embassaments que permet conèixer i anticipar amb major detall l'impacte d'una potencial inundació per crescudes del riu.