El govern ebrenc posa el focus en els drets sexuals i reproductius per commemorar el 8M

El Fòrum Jove d’Amposta acull l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones

L'acte ha tingut lloc des d'un espai del Fòrum Jove, a Amposta.
L'acte ha tingut lloc des d'un espai del Fòrum Jove, a Amposta. | Cedida
Aguaita.cat
07 de març del 2024
Actualitzat a les 21:03h
El Govern territorial a les Terres de l’Ebre ha commemorat este dijous des del Fòrum Jove d’Amposta el Dia Internacional de les Dones amb un acte institucional que ha posat el focus en la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a les farmàcies que s’ha iniciat esta setmana, en el marc de la campanya ‘La meva regla, les meves regles’. La declaració institucional del 8 de març reivindica enguany el paper clau que han jugat i juguen els drets sexuals i reproductius en la lluita feminista a escala global.

L’acte, amb un centenar de persones entre estudiants, representants institucionals i del teixit socioeconòmic de les Terres de l’Ebre, ha comptat amb les intervencions de la infermera referent del programa Salut i Escola Sònia Ponce López, la llevadora del CAP d’Amposta Cristina Ruiz Carles i la farmacèutica Iris Barreda Capafons, que han detallat en què consistix la campanya i han ensenyat els tres productes que s’estan repartint i es poden escollir: copa menstrual, calces menstruals o compreses de tela. Tres joves estudiants del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Atenció a Persones en Situació de Dependència, Berta Agut Marín Apesid, Martina Royo Marín i Aitana Anguera Àlvaro, han fet la lectura de la declaració institucional.

“Som el primer país del món que distribuïm de manera universal a través de totes les farmàcies productes menstruals de manera gratuïta per a tothom qui ho necessita”, ha destacat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez. La directora executiva de l’Institut Català de les Dones (ICD), Èlia Soriano Costa, ha posat l’accent en la importància de reivindicar els drets sexuals i reproductius “perquè ens abracen a totes, des de la infantesa fins a les persones més grans, i encara això és un tabú, per això, hem de continuar avançant en drets i apropar-los a tothom”.

La directora dels Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà Fortuño, ha remarcat el fet d’haver commemorat el 8M des d’un espai com el Fòrum Jove. “Volíem apropar-nos a la gent jove i poder explicar totes estes actuacions que des del Departament d’Igualtat i Feminismes estem impulsant i un exemple és la campanya iniciada esta setmana d’equitat menstrual per distribuir productes menstruals reutilitzables a les farmàcies”, ha remarcat.

“Si alguna reflexió els podem aportar als joves és la importància de treballar per la igualtat plena dels homes i les dones i el Fòrum Jove és ideal per fer esta tasca”, ha conclòs l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs Roiget, que ha fet balanç de les polítiques d’igualtat que s’estan impulsat a Amposta i l’Espai Dones.

L’acte institucional del 8M ha acabat amb un vermut musical amb DJ La Munu.

Equitat menstrual: Justícia social i de gènere

El repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya. El pla conté una seixantena de mesures i planteja actuacions en set àrees de treball: l’educació menstrual en la infància, l’adolescència i la joventut; l’educació menstrual en l’àmbit de la intervenció sociocomunitària; l’accessibilitat a productes i espais adequats com la distribució universal de productes reutilitzables i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics; les mesures en l’àmbit laboral; la formació de professionals; el foment de la recerca i el coneixement, i la divulgació i sensibilització. Es tracta d’un pla de treball emmarcat en el desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n’introduïx de nous, com el dret a l’equitat menstrual.

Segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió Òmnibus de la Generalitat de Catalunya (2023), la percepció majoritària de les persones que hi ha participat és que no es parla prou sobre la menstruació, tant en l’espai públic com a l’escola, als centres de salut o als mitjans de comunicació. En el cas del climateri, esta invisibilització és encara més acusada segons opinen el 71% de les dones enquestades. De fet, encara tenim molt desconeixement sobre la menstruació: un 42% d’homes i un 38% de dones no saben respondre correctament a la pregunta: “Saps què és el cicle menstrual?”, i només el 47% de les dones i el 23% dels homes creuen tenir-ne prou coneixements.

A Catalunya, la dificultat d’accés a productes menstruals per raons econòmiques és una realitat: el 44% de les dones que han respost l’enquesta i tenen la regla han utilitzat productes que no eren la seva preferència perquè eren massa cars, i el 23% de les dones han hagut de reutilitzar productes d’un sol ús per raons econòmiques. Durant tota la seua vida, una persona que utilitza compreses i tampons no reutilitzables es gasta 2.500 €, i si per exemple opta per l’ús de la copa, la despesa al llarg de la vida fèrtil es reduïx fins als 145 €, aproximadament. Els productes menstruals reutilitzables també contribuïxen a la justícia climàtica, perquè prevenen la generació de residus i ajuden a evitar el canvi climàtic.