La Intercol·legial de les Terres de l'Ebre rebutja la interconnexió de conques

Els col·legis professionals defensen la "redistribució territorial" per apropar indústria i població on hi ha el recurs

Canonada del minitransvasament de l'Ebre
Canonada del minitransvasament de l'Ebre | CAT
Aguaita.cat
07 de març del 2024
Actualitzat a les 18:11h
La Intercol·legialdelesTerresdel'Ebre considera "un error" tornar a plantejar la interconnexió de les xarxesTer-Llobregat i la del minitransvasamentdel'Ebre del Consorcid'AigüesdeTarragona (CAT).

Els col·legis que signen el manifest exigeixen "polítiques de redistribució territorial", per acabar amb les grans concentracions demogràfiques en àrees metropolitanes i amb el despoblament a les zones rurals. L'aposta és desplaçar la indústria i la població cap a "les fonts d'abastament de recursos", com l'aigua i l'electricitat. "Reclamem l'equilibri territorial i apropar la feina i llocs de treball aquí", ha remarcat JoanG.Talarn, degà del Col·legid'EnginyersIndustrialsdeTarragona i representant de la Intercol·legial ebrenca.

El manifest de la Intercol·legial de les Terres de l'Ebre – que representa més de 3.000professionals de diversosàmbits al territori - el signen les demarcacionsebrenques dels col·legisd'arquitectes, arquitectestècnics, infermers, advocats, treballadorssocials, enginyers, professionals de l'activitatfísica i l'esport, metges i procuradors. "Des de les publicacions dels col·legis de Barcelona, recomanant la interconnexió, des d'aquí també considerem que hem d'oferir el nostre punt de vista i que aquesta no és la solució perquè n'hi ha de més viables i sostenibles", insisteix Talarn.

Els professionals col·legiats ebrencs rebutgen la política de "desplaçar els recursos propis d'un territori", com l'Ebre cap a les grans àrees metropolitanes. Recorden que només el 0,5% de l'aigua del planeta és aigua dolça i accessible, fet pel qual alerten que "la solució" a la sequera i les mancances actuals "no està en la interconnexió de xarxes fluvials". "L'únic que aconseguirem serà traslladar el problema d'un territori a un altre", lamenten.

Les "alternatives reals i sostenibles" que defensen passen per "reduir el malbaratament d'aigua", amb la millora de les xarxesdedistribució en baix dels municipis, on s'ha detectat pèrduesdel40% del recurs que es gestiona i, en segon lloc, aprofitarl'aiguadelmar, "una alternativa a tenir molt en compte". La Intercol·legial ebrenca assenyala que Catalunya disposa aproximadament d'uns 600 quilòmetres de costa, i tot i que les dessaladores "tenen un cost elevat", avisen que "no tenir-les, encara pot resultar més car a la llarga".

Finalment, una altra proposta que posen sobre la taula per garantir el subministrament d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona és incrementar el tractament d'aigües residuals, perquè reciclar i reutilitzar les aigües "són tecnologies provades i contrastades" que cal potenciar amb una "implantació a major escala".
 
Els col·legis professionals ebrencs demanen "decisions que pensin en la sostenibilitat i economia circular" i exigeixen que les inversions estigui "alineades" amb els ODS europeus (Objectius de Desenvolupament Sostenible). "Solucions com la interconnexió de xarxes són del segle passat", conclouen.