«Teixim vides dignes, teixim feminisme», el lema de les dones ebrenques per manifestar-se este 8-M

La manifestació unitària de totes les Terres de l'Ebre sortirà de la Plaça Barcelona de Tortosa este divendres a les 19 hores

Aguaita
07 de març del 2024
Roda de premsa de l'Assemblea Vaga Feminista per presentar els actes del 8M a les Terres de l'Ebre
Roda de premsa de l'Assemblea Vaga Feminista per presentar els actes del 8M a les Terres de l'Ebre | Cedida
Dilluns a la tarda l’Assemblea Vaga Feminista 8M de les Terres de l’Ebre va fer una roda de premsa amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones treballadores, per explicar la jornada de mobilització així com el missatge que volen donar per reivindicar esta jornada de reivindicació i lluita feminista a les Terres de l'Ebre.

'Teixim-nos vides dignes', és el lema amb el qual sintetitzen el missatge que volen donar."Si tenim la necessitat de teixir-nos, de construir-nos vides dignes és perquè no les tenim", va manifestar l'Assemblea.

"Malauradament, les dones al S.XXI continuem patint desigualtats d'oportunitats, drets i llibertats, així com múltiples violències. En els últims temps, hem escoltat discursos creats per l’extrema dreta i que es difonen, especialment entre els més joves, a través de xarxes socials, afirmant que s’ha arribat massa lluny en la conquesta dels drets de les dones", afirmen les portaveus de l'Assemblea.

"Este missatge és terriblement perillós, primer perquè se’ns diu que no cal continuar avançant per posa fi a situacions com els feminicidis, les agressions sexuals, la bretxasalarial o les LGTBIQ+fòbies. En segon lloc, perquè si se’ns diu que s’ha arribat massa lluny, el missatge que hi ha és que cal retrocedir en estos drets. "Cal, doncs, insistir més que mai en la necessitat de continuar avançant en clau feminista, i desmentint els discursos que afirmen que no cal més feminisme perquè ja no hi ha masclisme" ha expressat Núria Rodríguez, membre de la Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre.

Han aportat algunes dades per emfatitzar en esta necessitat de continuar lluitant en clau feminista:

- les dones a Catalunya guanyen un 20,6% menys que els homes
- les dones dediquen de mitjana gairebé el doble de temps que els homes a les feines
domèstiques i de cura no remunerades (3 h 54’ per 2 h 02’)
- el 60,1% de les llars tenen un home com a persona de referència (és a dir, com la persona amb més ingressos)
- el 52,8% de la població en risc de pobresa són dones
- 4 feminicidis als Països Catalans en el que va d’any
- a Catalunya l'assetjament creix un 62%, els delictes sexuals un 38%
- les agressions LGTBIQ+fòbiques han crescut en un 27% a Catalunya el darrer any
- el 60% dels casos d’agressions racistes les víctimes són dones.

"Així, doncs, ens hem de teixir vides dignes perquè no les tenim. Les volem teixir, des de la comunitat, des del col·lectiu, des de la cura, la trobada, la diversitat, la sororitat, l’autoorganització... Entre totes, diverses però unides per l’opressió que al sistema patriarcal implica ser dona o una identitat dissident", expliquen.

Enguany durant la manifestació del 8demarç parlaran dones de diversos col·lectius: pagesia, del col·lectiu LGTBIQ+, col·lectiu (RE)Acciona (antiracisme) , PAH (feminització de la pobresa), precarietat laboral (CGT i USTEC), companyes del col·lectiu per la retirada pel monument franquista, les companyes de l’equip femení de Rugby Les Taus, ASSIDE, alguns col·lectius feministes d’arreu del territori com ara l’Aixada Lila i les Muixes.

"Per això enguany teixim feminisme", ha expressat DoinaGherta, membre de la Vaga feminista.

Durant el 8 de març, al matí i fent convocatòria a les 11h a la plaça Barcelona, realitzaran piquets informatius, a les 17.30 h a la mateixa plaça es realitzarà un taller de pancartes i finalment a les 19h a la plaça del mercat la manifestació unitària del 8M a les Terres de l'Ebre.