La PDE aviva la defensa del riu Ebre amb una campanya per atreure nous activistes i tornar a lluitar

La plataforma critica la "política expansionista" del CAT i que acabe sent "el mecanisme" per fer la interconnexió

Representants de la PDE ambel cartell de la 19a assembla davant de la seu del CAT
Representants de la PDE ambel cartell de la 19a assembla davant de la seu del CAT | Anna Ferràs
Aguaita.cat
06 de març del 2024
Actualitzat el 07 de març a les 11:23h
LaPlataformaenDefensadel'Ebre (PDE) ha iniciat diverses iniciatives per reforçar i enfortir la defensadel'Ebre i elDelta davant la pressióeconòmica, política i social que s'ha posat en marxa per reclamarl'aiguadelriu.

D'una banda, s'ha posat en marxa una campanya per atreure nousactivistes al movimentantitransvasista. De l'altra, convoquen la 19aassemblea de l'entitat, el 15demarç a l'AuditorideTortosa, on es plantejaran noves "demostracions de força".
Davant les portes de l'Estaciódel'Ampolla del Consorcid'AigüesdeTarragona (CAT) han denunciat que la "política expansionista" de l'òrgan gestor i que acabe sent "el mecanisme" per fer la interconnexió de conques si les mesures anunciades acaben sent insuficients.
El contextclimàtic on seran habituals sequeresrecurrents com l'actual preocupa a la PDE. "Tant si plou, com si no plou", la plataforma tem que les infraestructures "estructurals" que es reivindiquen, entre elles la interconnexiódeconques, acaben sent una realitat que, de nou perjudicarà a les Terres de l'Ebre". El portaveuJoanAntoniPanisello ha recordat que el Consorcid'AigüesdeTarragona (CAT) i el minitransvasamentdel'Ebre a Tarragona és la prova "del desequilibri territorial" que representen aquestes polítiques. "Només cal mirar el desenvolupament econòmic i demogràfic del Camp de Tarragona, que està en expansió, i el de les Terres de l'Ebre, on estem estancats", ha lamentat.
Davant la seu del CAT a l'Ampolla, la PDE ha denunciat la "política expansionista" de l'organisme, que continuaampliant el nombre de consorciats i estenent la xarxa de distribuciódel'aigua, en lloc "de revertir i retornar" els cabals concedits. Panisello ha defensat que "els municipis i les empreses del Camp de Tarragona" han tingut prou temps per fer les seves pròpies infraestructures i deixar de "dependre de l'Ebre", perquè aquesta aigua "fa falta" al territori, com es va demostrar l'estiu passat amb les restriccions que van assumir i patir els arrossaires.
 

Interconnexió

La PDE insistix que la dessaladora del Foix a Cunit, o la justificació que la interconnexió de xarxes podria ser reversible són indicis que aquesta solució està sobre la taula. De fet, apunten que el CAT pot ser "el mecanisme" per dur-lo a terme, ja que mesures excepcionals, com portar aigua de la dessaladora de Sagunt - o des del port de Tarragona - amb vaixells fins a Barcelona, són tant "cares, inoperants i insuficients" que estan convençuts que s'acabarà plantejant la interconnexió.

Demostració de força contra estat d'opinió

El portaveu de la PDE, ManoloTomàs, ha defensat que davant de la creació d'un "estat d'opinió a Catalunya favorable al transvasamentdel'Ebre", la gent de les Terres de l'Ebre "s'hi ha d'oposar" perquè "el futur" del Delta i del territori no quede en risc i "compromès" per la falta de cabal i sediments al riu. Per avivar esta "reacció", la plataforma ha engegat una campanya per animarnousactivistes adherir-se a la causa, a través de la web de la PDE.

De l'altra, la PDE activa els seus mecanismes de mobilització. El primer pas és la convocatòria i l'anunci de la 19aassemblea. Es farà el dia 15demarç, a les vuit del vespre a l'AuditoriFelipPedrell de Tortosa. Es debatrà sobre la situació i sobre "què fer per evitar" més espolis a l'aigua de l'Ebre. D'esta reunió és molt probable que en surti alguna data concreta per "començar el camí de la confrontació" i fer alguna primera "prova de força".
 
Des de la Plataforma en Defensa de l'Ebre celebren el suport administratiu, econòmic i polític amb el qual compten a diferència de la lluita del 2000. Molts ajuntaments, estaments polítics i institucions del territori s'han adherit al manifest i la moció que han promogut en contra d'un nou transvasament de l'Ebre.