La meitat de l'energia defraudada a les Terres de l'Ebre és per a plantacions de marihuana

La companyia detecta prop de 1.800 casos de frau, l'energia equivalent al consum anual d'un municipi com Flix

Aguaita.cat
06 de març del 2024
Actualitzat a les 14:12h
Làmpares en una plantació de marihuana
Làmpares en una plantació de marihuana | Endesa
Endesa va detectar l'any passat 1.768casos de frauelèctric a la xarxa de les comarques de Tarragona i les Terresdel'Ebre. En concret, es van estafar 48 GWh, un 23% més que l'any 2022.

Esta energia defraudada equival al consum energètic d'un municipi com Flix (Ribera d'Ebre) tot l'any. La meitat d'esta energia defraudada es va relacionar amb plantacionsdemarihuana.

Endesa va obrir 113expedients per este tipus de frau, 24GWh, l'energia per abastir un any un poble com la Riera de Gaià (Tarragonès). Esta xifra representa un increment del 82% respecte al 2022, quan es van recuperar 13 GWh d'energia defrauda vinculada a cultius de cànnabis. Endesa calcula que el frau costa 69 euros anuals a cada punt de subministrament.

A Catalunya, Endesa va detectar 16.096 casos de frau elèctric, 44 manipulacions cada dia, de mitjana. Són 356 GWh defraudats, el consum anual d'una ciutat com Manresa. El 37% de l'energia robada es relacionen amb plantacions de marihuana. La companyia estima que el frau elèctric costa "al conjunt dels consumidors espanyols" més de 2.000 milions d'euros l'any, l'equivalent a 69 euros l'any per cada punt de subministrament.