Tortosa inicia el procés de participació ciutadana per potenciar el polígon industrial Catalunya Sud

La Generalitat impulsa esta àrea de 675 hectàrees, situada entre Tortosa i l'Aldea, amb capacitat per oferir parcel·les de gran format

El Museu de Tortosa va acollir la proposta de participació ciutadana per potenciar el Polígon industrial Catalunya Sud
El Museu de Tortosa va acollir la proposta de participació ciutadana per potenciar el Polígon industrial Catalunya Sud | Cedida
Aguaita.cat
29 de febrer del 2024
Actualitzat a les 11:55h
El DepartamentdeTerritori ha iniciat el procésparticipatiu previ a la redacció del noupladirectorurbanístic d'activitat econòmica (PDUAE) per reordenar i potenciar l'àmbit industrial CatalunyaSud, una àrea de 675hectàrees situada entre Tortosa i l'Aldea.

Avui ha tingut lloc a l'aula didàctica del MuseudeTortosa una sessióinformativa oberta a la ciutadana amb la participació del director general d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, AgustíSerra, i l'alcalde de Tortosa, JordiJordan, entre altres.

"Es recolliran les opinions de la ciutadania per tal d'enriquir el projecte i que el pla director urbanístic del Catalunya Sud inclogui la mirada de tota la ciutadania en relació amb el model de desenvolupament econòmic", ha explicat l'alcalde. Al marge de la sessió d'avui a Tortosa, ahir se'n va fer una altra a l'Aldea i durant el mes de març es faran altres trobades presencials adreçades a un sector econòmic i social (veïnat, ramaders i agricultors) o centrada en un tema, com ara el model econòmic i d'espais oberts. A més, el procés participatiu també és telemàtic, a través del portal participa.gencat.cat, on la ciutadania interessada pot omplir un qüestionari. També s'enviarà un qüestionari específic a les dones que treballen al polígon Catalunya Sud per comptar amb la seua opinió des de la perspectiva de gènere.

El PDU ordenarà una àrea de 675hectàrees, de les quals la meitat es destinaran a empreses i activitateconòmica, mentre que la resta seran zonesverdes i equipaments.

La seua redacció s'emmarca en l'estratègia de sòls d'activitat econòmica del govern, que pretén impulsar polígonsindustrials amb capacitat per oferir parcel·les de gran format en llocs amb bonaconnexió amb la xarxad'infraestructures. En este sentit, el PDU delimitarà i concretarà l'ordenació de tota l'àrea d'activitat econòmica i efectuarà la reserva de sòl necessària per una terminal intermodal de mercaderies.
 
La implantació de l'empresa Kronospan, dedicada a la fabricació de taulersd'aglomerat per al sector del moble, en una parcel·la situada a la banda de Tortosa del polígon, és una oportunitat per potenciar tot este sector d'activitat econòmica. A més, Kronospan va comprar a l'Incasòl quatre parcel·les més contigües, situades a la banda de l'Aldea del mateix polígon. Una compra que servirà per a la futuraampliació de les seues instal·lacions, una vegada tramitat el corresponent instrument urbanístic. La presència de Kronospan impulsarà la creació de llocs de treball directes i indirectes, tenint en compte que seran necessàries altres indústries complementàries properes.

Precisament, aprofitant este paper d'indústria tractora de nova activitat, així com la voluntat del govern d'ubicar empreses considerades estratègiques per dinamitzar l'economia del país, el Departament de Territori treballa en la redacció d'un instrument de planejament supramunicipal per reordenar i potenciar tot el polígon Catalunya Sud. "El 2024 serà un any clau per l'aprovació de l'ampliació del polígon industrial Catalunya Sud, que permetrà l'arribada de noves empreses a la ciutat i que serà motor de l'economia del futur de les Terres de l'Ebre", ha conclòs l'alcalde.