L’Institut de l’Ebre, investigat per pressumptes irregularitats en els contractes de pràctiques dels alumnes

Podria haver-hi explotació laboral i també frau a la Seguretat Social, entre altres delictes

Façana del centre, a Tortosa.
Façana del centre, a Tortosa. | Google maps
Redacció
25 de febrer del 2024
Actualitzat a les 15:02h
L'Institut de l'Ebre de Tortosa és investigat pels serveis territorials d'Educació després que dos persones del centre presentessen una denúncia a Inspecció de Treball, a la Bústia Ètica de la Generalitat, i també a l'Oficina Antifrau, per presumptes irregularitats relacionades amb els convenis de pràctiques dels alumnes, segons ha publicat este dissabte el diari Ara.

Segons han relatat alguns testimonis al rotatiu, entre eles un professor i coordinador d'informàtica de l'institut durant quinze anys, Sergi Tur, l'institut signava convenis de pràctiques amb empreses del territori, però els alumnes, en realitat, no hi treballaven sinó que ho feien per al mateix centre. Els alumnes no trepitjaven mai l'empresa per a la qual estaven contractats ni arribaven a mantindre mai cap contacte amb la companyia, fins al punt que ni tan sols cap persona de l'empresa els acompanyava durant les pràctiques, tal com fixa la normativa. A finals de mes, els alumnes en pràctiques cobraven un sou de l'empresa on, en teoria, estaven treballant.

L'institut tenia joves treballadors amb un sou baix, d'entre 3,5 i 6 euros l'hora, i les empreses no perdien diners perquè ho acabaven repercutint en el centre. I és que segons les factures que ha consultat Tur, estes empreses eren les mateixes que després venien o llogaven grans quantitats de material informàtic al centre, a preus molt elevats, un client destacat donat que la despesa en material informàtic d'un institut amb 1.500 estudiants és molt alta. 

Segons els professors que es van plantar, també hi ha casos d'alumnes que van començar a treballar per al centre sense haver signat cap conveni i, per tant, sense cap assegurança de responsabilitat civil ni d'accidents. En estos casos, cobrarien irregularment amb xecs nominatius.

La primera denúncia és del 8 d'octubre, i arran d'això els Serveis Territorials d'Educació a l'Ebre van demanar a l'institut "el cessament de les pràctiques de qualsevol alumne en el mateix centre, recordant-los la normativa aplicable", i el departament va obrir un expedient informatiu. Ara estan recopilant tota la informació possible i "en acabar es determinaran les mesures pertinents", segons han apuntat fonts d'Educació a l'Ara.

També explica el diari que des d'aquella primera denúncia hi ha hagut diferents trobades entre els testimonis i responsables de la conselleria, així com amb membres del sindicat UGT. "Si es confirma la denúncia que s'està investigant, darrere d'este entramat hi podria haver contractes irregulars, explotació laboral i també frau a la Seguretat Social, entre altres delictes", apunta. La direcció del centre ha negat el pagament amb xecs, però sí que ha reconegut que alguns feien les pràctiques al mateix centre, segons afegeix el rotatiu.